Odata počast Gabrielu Morenu Locatelliju koji je ubijen tokom nesebične pomoći Sarajlijama

0
Radiosarajevo.ba
Odata počast Gabrielu Morenu Locatelliju koji je ubijen tokom nesebične pomoći Sarajlijama
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sa obilježevanja

U čast Italijanu Gabrielu Morenu Locatelliju, koji je pomogao građanima opkoljenog Sarajeva i izgubio život danas je održana komemoracija. On je ubijen tokom nesebične pomoći građanima Sarajeva koji su bili opkoljeni tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Locatelli je imao 34 godine. Ubijen je 3. oktobra 1993. od snajperskog hica na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, poznat kao most na kojem je počeo rat u BiH. Locatelli je studirao teologiju i književnost i pomagao diskriminiranim ljudima u Italiji.

Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, nije šutio. Pridružio se katoličkoj humanitarnoj organizaciji „Blaženi graditelji mira“. S njima je radio na dostavljanju pisama, hrane, vode i odjeće građanima opkoljenog Sarajeva i pomagao bolesnima. Locatelli je ubijen dok je prelazio most sa zastavom mira u ruci, uz prethodno upozorenje da je mirovni agent. Dok je bio na kolenima, metak ga je pogodio u leđa. Odmah je prevezen u francusku bolnicu, dva puta operisan, ali nije preživio. Uzdahnuvši posljednji put, upitao je jesu li njegovi saputnici dobro.

Prihodi Starbucksa zbog bojkota drastično pali u prvom kvartalu ove godine

Prihodi Starbucksa zbog bojkota drastično pali u prvom kvartalu ove godine

Godišnjica pogibije Gabriela Morena Locatellija koji je dao život pokušavajući pomoći Sarajlijama

Godišnjica pogibije Gabriela Morena Locatellija koji je dao život pokušavajući pomoći Sarajlijama

Otvarajući trezvenu i dirljivu ceremoniju, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza podvukao je kako je Moreno Locatelli - prva italijanska civilna žrtva sukoba u Bosni i Hercegovini - bio svijetli primjer bezuslovne posvećenosti drugima protiv slijepe etničke mržnje koja je krvarila teritorije bivše Jugoslavije. .

Njegova žrtva mora biti izvor inspiracije za sve one koji rade na promoviranju istinskih procesa pomirenja i međuetničkog dijaloga u Bosni i Hercegovini”, rekao je Di Ruzza. On je položio vijenac cvijeća u podnožje Locatellijeve spomen-ploče na Vrbanja mostu, potvrđujući važnost stalnog održavanja sjećanja. D

Događaj je održan u prisustvu velikog broja građana i eksponenta italijanske zajednice Sarajeva, uključujući međunarodne zvaničnike i predstavnike organizacija civilnog društva. Prisutni su bili i Arci Bolzano i Arci Trentino, sa grupom od pedesetak mladih ljudi koji su trenutno uključeni u projekat "Posljednja stanica Srebrenica" u Bosni i Hercegovini.

Njegova pomoć je mnogo značila građanima Sarajeva i, želeći ovjekovječiti njegov rad, pokrenuli su peticiju da se ulica nazove njegovim imenom. 21. aprila 1994. Gabriele Moreno Locatelli ima svoju ulicu u Sarajevu. Sahranjen je na groblju Canzo 7. oktobra 1993. godine sa zastavom mira.

Na ulazu u njegovu kuću ispisan je citat: "Ljubav je jača od smrti". Dve godine kasnije, italijanski reditelj Đankarlo Boki snimio je dokumentarac o njemu "Smrt pacifista", dok je grupa Asso Sulutumana napisala pesmu "Pace e Pane". Gang mu je posvetio i pjesmu "Stronger than death is love", uvrštenu na album "Sangue e Cenere" iz 2015. godine.

Od 1993. godine u Italiji je otvorena istraga za njegovo ubistvo protiv NN osobe. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije