Nova (stara) alarmantna situacija u Sarajevu: "Stanje je katastrofalno, rješenje - obustava gradnje"

6
Radiosarajevo.ba

Bosnu i Hercegovinu su u noći sa 3. oktobra na 4. oktobar, pogodile bujične poplave. Najteža situacija je u opštinama Konjic i Jablanica, gdje se svakodnevno već danima stanovništvo i službe spašavanja bore sa prirodnom katastrofom, a izgubljeni su i ljudski životi. 

Posljednjih par dana iz Sarajeva dolaze snimci iz općine Stari Grad, posebno MZ Toka-Džeka i MZ Širokača gdje se vide zabrinjavajuće promjene tla. Bistrički potok predstavlja bujični tok sa brzim protokom vode i njegovo održavanje od izuzetnog je značaja, posebno u vremenu kada svjedočimo sve većoj pojavi bujičnih poplava, te poplava uopšte. 

Portal Radiosarajevo.ba prati situaciju u mjesnim zajednicama općine Stari Grad, a za naš portal izjavu o trenutnom stanju u MZ Širokača dao je i predsjednik Mjesne zajednice Širokača Armin Đono, koji sa kolegom Samirom Isakovićem direktno radi na terenu sa stanovništvom, te nadležnim službama. Kako je izjavio za portal Radiosarajevo.ba, situacija je katastrofalna. 

Poznati fotoreporter u akciji: Pogledajte šta je ostalo od puta Jablanica - Blidnje

"Na terenu smo sa Civilnom zaštitom Stari Grad. Jutros je bor pao na tlo koji se urušavao još sinoć. Lokacija o kojoj govorimo su Bostarići, lokalitet Curinih njiva. Načelnik Irfan Čengić je 8. oktobra angažovao Civilnu zaštitu koji su 9. oktobra u 09:00 sati izašli na teren, te obišli Curine njive. 

Situacija je nepromjenjena, stanje je katastrofalno. Sve dalje odluke o lokalitetu su na općini Stari Grad".

Stanovnici Starog Grada u strahu da će se ponoviti bujica iz 1986: Za sve krivo obližnje gradilište?

Na pitanje kakvo je stanje među stanovništvom, te ima li panike, rekao je da se "ljudi primarno plaše za svoju imovinu. Stojim iza svojih stanovnika, a oni će morati tražiti alternativne smještaje. 

Osim toga, ovo nije jedina mjesna zajednica koja ima probleme. Tu su još i Boguševac, te MZ Toka - Džeka, sa situacijom na Bistričkom potoku, ali to nije vezano direktno za situaciju na Širokači."

Kako je rekao općina Stari Grad konstantno radi i održava lokalitet Bistričkog potoka kroz angažmane čišćenja istog i sanacije. 

Jedino rješenje kako navodi za lokalitet Curinih njiva jeste stopiranje gradnje. 

"Rješenje je stopiranje gradnje Trebević Hillsa, koji je u drugom entitetu. Načelnik Čengić će kontaktirati nadležne, kako je rekao, ali ne znamo koliko će se i kada poduzeti po pitanju gradnje."

Kako posljednja objava na grupi Širokača govori, stanje je izrazito loše, te apeluju da se građani ne kreću ovim područjem. 

"Šta kaže Garibija ne postoji opasnost od klizišta u Sarajevu, ccc. Jutrošnje stanje na terenu (9:30): Kompletno tlo kliznulo neka dva metra odprilike, veliki borovi sa desne strane na kojima su bile ljulje popadali. Iz sata u sat izletište guta blato i ogromna količina zemlje. Situacija na starom igralištu udaljenom 50ak metara od izletišta isto katastrofalna, vidljive nove promjene terena i povećanje pukotina.

Molimo građane da smanje kretanje ovim područjem dok stručnjaci ne daju svoje mišljenje o situaciji."

Video sa Curinih njiva možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak