Nema rješenja za opasnost zbog dotrajale kotlovnice: Hoće li studenti na Bjelavama imati grijanje?

2
Radiosarajevo.ba

KJKP "Toplane-Sarajevo" d.o.o. najavile su da će u ponedjeljak, 30. septembra, početi sa isporukom toplotne energije prema građanima Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da su meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima najavili niže temperature zraka u jutarnjim i večernjim satima, ekipa portala Radiosarajevo.ba odlučila je provjeriti kako će se ove sezone grijati studentice i studenti u domu na Bjelavama.

Tokom ljeta istraživali smo kako izgleda život u studentskim domovima u našoj zemlji i saznali za problem kotlovnice na Bjelavama koju studenti nazivaju "tempiranom bombom".

Saobraćajna nesreća kod Žepča: Više povrijeđenih na M-17, obustavljen saobraćaj

"Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom. Ona se nalazi ispod restorana u kojem se dnevno hrani oko 500 studentica i studenata. Stara je više od 30, 40 godina... Rekonstrukcija se trebala izvršiti još 90-tih godina prošlog stoljeća. Nedavno je kotlovnica stala u potpunosti i tri dana smo bili bez tople vode.

Kotlovnica pravi velike gubitke Studentskom centru, kad uđete unutra nije ugodno, imate strop koji otpada, konstantno curenje vode iz bojlera, katastrofalno", ispričao nam je tad Aldin Mešan, predsjednik Asocijacije studenata Studentskog centra Sarajevo i jedan je od stanara doma Bjelave.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

Studenti su tada upozoravali da bi sama mjesna zajednica bila u opasnosti ukoliko bi došlo do eksplozije kotlovnice. 

"U narednom periodu je planirana rekonstrukcija, ali trenutno postoji problem finansija. Moram naglasiti da bi sama mjesna zajednica bila u opasnosti ukoliko bi došlo do eksplozije. Ovo je ogroman problem i za stanovnike Bjelava, nažalost, tek kad dođe do problema razgovarat ćemo o ovome", izjavio je naš sagovornik.

Ponovo smo kontaktirali predsjednika Asocijacije studenata Studentskog centra Sarajevo i ostali razočarani odgovorom.

"Povodom trenutnog stanja studentskih domova Sarajevo, želim istaknuti da situacija ostaje poprilično zabrinjavajuća, s minimalnim promjenama u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Studentski centar je izvršio krečenje svih soba u oba doma, problem sa stjenicama u studentskom domu Nedžarići je saniran fumigacijom.

Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Kotlovnica, studentski dom Bjelave

Projekt sanacije kupatila u studentskom naselju Bjelave (paviljon 1), koji je pokrenut na inicijativu USSC-a, a u saradnji s Ministarstvom visokog obrazovanja, predstavlja pozitivan korak, ali radovi su još u pripremnoj fazi. Očekujemo da bi početak radova trebao da se desi krajem godine", rekao je Mešan za portal Radiosarajevo.ba.

Zatim je dodao...

"Stanje kotlovnice, nažalost, ostaje nepromijenjeno, što dovodi u pitanje hoće li studenti imati grijanje tijekom nadolazeće sezone. USSC pozdravlja inicijative ministrice Mesihović, s obzirom na to da je ona jedna od rijetkih koja se fokusirala na problematiku studentskih domova. Ipak, smatramo da su potrebne hitne i konkretne mjere kako bismo riješili urgentne probleme. Očekujemo da će nadležni preuzeti odgovornost i problem kotlovnice privesti kraju jer trenutna situacija ozbiljno ugrožava standard života studenata u studentskim domovima.

Nemamo još mnogo strpljenja da slušamo prazna obećanja koja traju godinama kada je u pitanju kotlovnica u studentskom naselju Bjelave. Studenti su umorni od čekanja na promjene koje nikada ne dolaze", zaključio je Mešan za portal Radiosarajevo.ba.

Važno je istaknuti da je u augustu održan sastanak kojem su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Javne ustanove "Studentski centar" Sarajevo Ammar Demić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i predstavnicima Općinskog vijeća Novi Grad.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Studentski dom Bjelave

Tokom sastanka razgovarano je i o lošem i opasnom stanju kotlovnice na Bjelavama, a Okerić je izrazio namjeru da se posveti rješavanju ovog problema zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo te naglasio da Uprava Studentskog centra treba da pribavi i dostavi potrebnu projektnu dokumentaciju za nabavku i instaliranje nove kotlovnice koja je preduslov za iznalaženje sredstava.

Tim povodom kontaktirali smo i Ammara Demića i Elvedina Okerića, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Kako izgleda kotlovnica u domu Bjelave u 21. stoljeću početkom još jedne grijne sezone pogledajte u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak