Nakrivio se krst na crkvi koja je jedan od simbola Sarajeva: Čeka se odgovor iz Saborne crkve

3
Radiosarajevo.ba

Krst koji se nalazi na vrhu Saborne crkve u Sarajevu je već neko vrijeme primjetno nakrivljen, što je danas zabilježio i fotoreporter našeg portala.

Portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao predstavnike Saborne crkve kako bi dobio dodatne informacije o ovom problemu, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili zvaničan odgovor.

Saborna crkva u Sarajevu, smještena u srcu glavnog grada Bosne i Hercegovine, pripada Mitropoliji dabrobosanskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja jednu od najvećih crkava na Balkanu. Ova impozantna građevina ima značajnu historijsku i kulturnu vrijednost, s bogatom prošlošću koja seže u sredinu 19. stoljeća.

Bravo, dječače! 10-godišnjak iz BiH ispenjao 78 bh. vrhova s nadmorskom visinom od preko 2000 metara

Odluka o izgradnji Saborne crkve donijeta je početkom 1859. godine, dok je sama gradnja započela 1863. godine i trajala je 11 godina. Radovi su završeni 1. maja 1874. godine. Iako crkva nije pretrpila oštećenja tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, starenje građevine je zahtijevalo dodatne mjere očuvanja. Vanjska rekonstrukcija je obavljena nakon opsade, uz pomoć donacija iz Grčke.

Međutim, nedavna pojava nakrivljenog krsta predstavlja ozbiljan problem, i sa aspekta sigurnosti i očuvanja. Nakrivljenost možda može ukazivati na strukturalne probleme koji potencijalno mogu ugroziti stabilnost cjelokupne građevine. Krst, kao vidljivi vrh građevine, takođe ima simboličku vrijednost i njegova deformacija može utjecati na vjernike i turiste koji dolaze u crkvu.

Održavanje historijskih objekata poput Saborne crkve je od ključne važnosti za očuvanje kulturnog naslijeđa i sigurnost svih koji se nalaze u njenoj blizini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak