Mural s posvetom: Kako je Karim sanjario i ispisao čudesni svijet

Radiosarajevo.ba
Sarajevski umjetnici počeli su s iscrtavanjem murala posvećenog kultnom piscu, novinaru i majstoru stripa Karimu Zaimoviću.

Mural se iscrtava u okviru Festivala ulične umjetnosti na zgradi prekoputa kultnog sarajevskog okupljališta FIS-a.

Prezentacija murala bit će održana 23. jula s početkom u 20:00 sati na pozornici u Radićevoj ulici.

“Ideja slikanja murala posvećenog Karimu Zaimoviću (1971. - 1995.), novinaru i piscu, u ulici Musala, preko puta sarajevskog FIS-a, objedinjuje dvije priče koje se simbolički isprepliću u jednu novu autentičnu vrijednost. S jedne strane tematizira umjetnost u javnom prostoru centra grada kroz medij street arta, a s druge revalorizira kulturu sjećanja grada na njegove istaknute pojedince, kreativce i sanjare. U vremenima opsade Sarajeva, Karim je ispisao i odsanjao jednu novu kartografiju grada i biografija njegovih stanovnika tek na korak od naše stvarnosti. Radioemisijom Josif i njegova braća i pričama posthumno objavljenim u zbirci Tajna džema od malina dao nam je moć da u mraku maštamo o putovanjima i avanturama, misterijama koje počinju i završavaju na ulicama za koje smo mislili da ih poznajemo do u detalj kroz banalnu rutinu svakodnevne borbe za preživljavanje u opkoljenom gradu. U novonastalom kontekstu javnog prostora gledanog u svjetlu neoliberalne krilatice koja figurira kao neizrečena mantra da ‘društvo kao takvo ne postoji’, javlja se potreba za što jačom reafirmacijom istog kao kulturnog i društvenog, a ne samo formalnog nositelja urbanosti. Nukleus je to ideje koja bi u budućim godinama ponudila nova estetska i simbolička dešifriranja Sarajeva.

Izbor lokacije murala i u tom pogledu, na desetak koraka od kultnog okupljališta Sarajlija, zgrade FIS-a i spomenika u parku Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću, nije slučajan. Uspostavljanje je to dijaloga prostora s povijesnim narativom identiteta grada, kontinuitetu kojem svako ‘novo vrijeme’ treba donijeti i neki novi kvalitet. Karim Zamović u svom kratkom, ali genijalnom zemaljskom postojanju možda nije stigao naslijediti prethodnu generaciju sarajevskih i bh. umjetnika, ali je ovaj mural prilika za podsjećanje onih novih, mlađih i pametnijih na kulturni prostor u kojem djeluju, i na činjenicu da Karimova zaostavština – a samim tim, i sam Karim – insistira upravo na njima", navodi se na stranici Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak