Iz Saborne crkve: "Preuzeli smo sve mjere kako bi se problem nakrivljenog krsta riješio"

4
M. B.
Iz Saborne crkve: "Preuzeli smo sve mjere kako bi se problem nakrivljenog krsta riješio"

Iz Saborne crkve u Sarajevu odgovorili su na upit portala Radiosarajevo.ba, u vezi sa nakrivljenim krstom na zvoniku istoimene crkve u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kako smo već pisali, u nekoliko navrata, više građana Sarajeva kontaktiralo je našu redakciju i skrenulo pažnju na nakrivljeni krst na Sabornoj crkvi, koji je potencijalna opasnost za građane koji šetaju pored ovog vjerskog objekta.

Iz mitropolije Saborne crkve za naš portal su odgovarili da je taj problem prisutan već godinu dana i dodaju da se krst nakrivio zbog lošeg vremena koje je proteklih mjeseci pogodilo Sarajevo.

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

iz Saborne crkve su također rekli da je taj problem nastao u isto vrijeme kad su i kazaljke pale sa sata na Katedrali Srca Isusova, koje se nalaze nekoliko stotina metara udaljene jedna od druge. 

"Mi to sami moramo da popravimo. Poduzimamo sve radnje kako bi se taj problem riješio što je prije moguće", rekli su iz Mitropolije saborne crkve. 

Nakrivio se krst na Sabornoj crkvi u centru grada: Postoji li opasnost za građane Sarajeva?

Na pitanje da li znaju neki okvirni rok do kada bi se to moglo sanirati...

"Vjerujte nam da ne znam. To nije jedini problem koji crkva ima. Imamo problema i sa zvonicima koji su stari, i radimo sve što je u našoj moći da to što prije popravimo", dodali su.

Naglasili su da je glavni problem što se na crkvi nije radilo na popravkama već duže vrijeme i da su neki prethodni to ostavljali tako kako jeste, bez ikakvog rada na renoviranju i održavanju crkve

Iz mitropolije su dodali da je Saborna crkva jedan od glavnih simbola Sarajeva i da je svima u interesu da se ovaj problem riješi što je prije moguće.

Nakrivio se krst na crkvi koja je jedan od simbola Sarajeva: Čeka se odgovor iz Saborne crkve

Poslije toga smo kontaktirali Nemanju Đureinovića, starješinu Saborne crkve. Dodao je da su oni sve procedure sa njihovim nadležnima završili i da se trenutno čekaju određene potvrde.

"Imamo dosta problema zbog specifičnosti objekta, jer njegov oblik i veličina prave probleme oko postavljanja same skele. To se mora regulisati kako bi se izbjegle sve neželjene posljedice u toku gradnje", govori nam starješina Nemanja Đureinović

Na naše pitanje koji je period potreban da se sve završi, Đureinović je odgovorio:

"Trebat će nam od 20 dana do mjesec da sve bude gotovo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak