Srpska pravoslavna crkva u Mostaru bogatija za još jedan hram

0
Fena
Srpska pravoslavna crkva u Mostaru bogatija za još jedan hram
Foto: Fena / Hram u Ortiješu

U mostarskom naselju Ortiješ u nedjelju 23. aprije, osvećen je novoizgrađeni hram Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije.

Hram je osvetio i svetu arhijerejsku liturgiju služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski gospodin Dimitrije sa sveštenstvom.

Predrag Šupljeglav, predsjednik Odbora za izgradnju crkve Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije podsjetio je kako se s pripremama za izgradnju te crkve krenulo 2017., a osvećenje temelja bilo je 2018. godine.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

"Crkva se gradila skoro pet godina sredstvima naroda iz Mostara i Mostaraca koji su rasuti po cijelom svijetu te ova crkva danas zvanično ulazi u popis crkava eparhije zahumsko - hercegovačke i primorske", istakao je  Predrag Šupljeglav.

Po njegovim riječima, danas u mostarskim naseljima Lakševine i Ortiješ živi oko pedesetak porodica, a dosta bivših mještana živi u Nevesinju i Trebinju gdje su izbjegli tokom minulog rata.

No, kako kaže Šupljeglav, svi oni su uveliko, bilo novčano ili na druge načine, dali svoj doprinos u izgradnji spomenute crkve.

Hram u Ortiješu
Foto: Fena: Hram u Ortiješu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije