Havarisani automobili zauzimaju 200 parking mjesta, Pravilnik o uklanjanju se čeka

S. H.

S parkinga u Kantonu Sarajevo još uvijek nisu uklonjena oštećena, dotrajala, napuštena i neregistrirana vozila i olupine čime bi se oslobodio dio ionako potrebnog parking prostora u Kantonu Sarajevo.

Uklanjanje ovih automobila propisano je Zakonom o uređenju saobraćaja u KS-u koji je stupio na snagu u augustu 2017. godine.

S parkinga u Sarajevu uskoro uklanjanje dotrajalih i napuštenih vozila

"Grad Sarajevo i općine u Kantonu Sarajevo trebaju donijeti pravilnike i uskladiti propise s navedenim zakonom. Stara, havarisana i neregistrirana vozila koja se nalaze na parking prostorima i javnim površinama u Kantonu Sarajevo, policijski službenici i komunalni redari samo evidentiraju", rekli su u novembru 2017. godine za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a Elvedin Muratspahić pojasnio je tada da će uklanjanje početi čim se donesu potrebni pravilnici.

Napušteni automobili na parkingu na Trgu Heroja

“Taj Pravilnik još uvijek ne postoji. Mi smo naredili da se sve pravilnici donesu po hitnoj mjeri, pa se nadamo da će i taj”, rekao je za Radiosarajevo.ba ministar za saobraćaj Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

“Ostaje nam onda jedno pitanje: Gdje sa tim vozilima? Imam informacije da je 200 parking-mjesta zauzeto tim vozilima, nije to ni mali broj, već vrlo značajan”, rekao je Šteta navodeći kako je postojao prijedlog da se ta vozila izmjeste na jednu lokaciju u Trnovu, međutim ona je daleko i traži se druga lokacija.

“Sve to traje sporo, ali to ipak hitno moramo riješiti”, rekao je Šteta dodajući kako će pravilnici biti uskoro doneseni.

Ministar je prokomentirao i kako ti havarisani automobile predstavljaju veliki problem i u padinskim dijelovima grada jer smetaju zimskoj službi pri čišćenju ulica od snijega.

Zakon o uređenju saobraćaja KS-a Članom 86. propisuje zabranu parkiranja oštećenih, dotrajalih, napuštenih i neregistriranih vozila i olupina, te propisuje da troškove uklanjanja ovih automobila s parkinga snosi vlasnik.

Parkiranje vozila na javnim površinama u KS-u za parking smatra se period od 30 dana nakon što vozilo bude evidentirano, a evidentirati ga, pored policijskih službenika, mogu i komunalni redari koji službenu zabilješku potom predaju policiji.

Premještanje vozila i olupina će obavljati MUP KS-a uz mogućnost angažiranja neke organizacije, fizičkog ili pravnog lica. Troškove premještanja snosi vlasnik, a visinu troškova i lokaciju na koje će vozilo ili olupina biti izmješteno određuje Vlada KS-a.

Vlasnik također može samostalno organizirati uklanjanje vozila o svom trošku.

Nakon što je Radiosarajevo.ba objavio tekst o uklanjanju ovih vozila sa parkinga, neki od vozača su na automobile zalijepili obavijesti i molbe da se automobil ne uklanja sa parkinga.

Foto: Radiosarajevo.ba

Ukoliko vlasnik vozila ili olupine nije poznat, troškove će snositi Kanton, navodi se u Zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak