Gradskom vijeću će biti predloženo da Bob Dole dobije Ključ Sarajeva

E. H.

Iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su obavijestili da će se hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva održati u srijedu 17. jula 2019. godine u 10.00 sati, u Vijećnici.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sutra će predložiti da se Bobu Dolu dodijeli priznanje Ključ Sarajeva.

Foto: Grad Sarajevo: Abdulah Skaka

Podsjećamo, inicijativu je ranije podnio i vijećnik Nuko Grebović.

Američki senator Bob Dole jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ugledni republikanski političar iz Kanzasa tokom svoje cijele političke karijere bio je vezan za našu zemlju i grad. Posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. U tom periodu Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini“, navodi se između ostalog u obrazloženju ovog prijedloga.

Prema relevantnim studijama, upravo Dolov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD Bila Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH.

„Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina. Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a njegov snažan politički glas kao bivšeg lidera većine u američkom kongresu podsticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije“, pojašnjeno je.

Dole je jednom prilikom građanima Sarajeva kazao „osjećam privilegiju i povezanost sa vašim gradom koji je preživio genocid, najtamniji period u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata“.

„Vaša hrabrost, solidarnost i otpor zlu bila su inspiracija ljudima širom svijeta. Iskreno se nadam da svijet više nikada neće svjedočiti takvom hororu, da smo svi izvukli pouke iz dešavanja u Bosni i da ćemo djelovati odlučnije kako bismo u budućnosti spriječili agresiju“, govorio je Dole građanima Sarajeva.

Foto: EPA-EFE: Bob Dole

Podsjećamo, Dole je dobitnik niza priznanja za doprinos i zalaganje za BiH uključujući i priznanje Počasni građanin Kantona Sarajevo koje mu je dodijeljeno 2014. godine.

„Međutim, priznanje Ključ Sarajeva, bila bi kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana. Senator Dole je legenda američke politike s kraja 20. stoljeća, jedan od rijetkih političara tog kalibra koji je od samog početka bio zastupnik odlučnog protivljenja zločinu i agresiji te napretku i prosperitetu BiH kao države i Sarajeva kao glavnog grada“, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak