Građani nezadovoljni: "Zašto se mijenjaju ispravne ploče u ulici Koševo? Izgleda veoma nekvalitetno"

18
Radiosarajevo.ba

U ulici Koševo počeli su radovi na zamjeni ploča na trotoaru, a građani se pitaju zašto su kvalitetne i ispravne ploče mijenjaju sa novima koje su izuzetno loše postavljene. 

"Zšto Općina Centar troši novac građana na potpuno bespotrebnu promjenu ploča na trotoaru u ulici Koševo? Na fotografijama se vidi stanje trotoaru prije i nakon promjene ploča. Pored toga što su ploče na trotoaru bile u ispravnom stanju, one su takođe i mnogo prikladnije za klimatske uslove u Sarajevu. Nove ploče su glatke i sasvim sigurno da će biti izuzetno klizave u vrijeme tzv. 'bljuzge', koju imamo skoro cijele zime", piše u objavi na stranici Građanske inicijative za bolje i ljepše Sarajevo.

Nezadovoljna građanka je navela da ono ono što je vidjela izgleda veoma nekvalitetno urađeno što se vidi i na fotografijama detalja spojeva u galeriji.

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

"Nadajmo se da će se to popraviti. Nigdje se ne može vidjeti ko je izvođač radova, kao ni bilo koja druga informacija! Voljeli bi da znamo koliko će ova bespotrebna egzibicija novog popločavanja koštati građane opštine Centar, obzirom da u Budžetu OC za 2024. nisam mogla naći referencu koja se odnosi na ovaj trotoar (samo uopšteno)!??", stoji u objavi. 

Iz Općine Centar su poručili da je riječ o realizaciji prve faze sanacije trotoara u Ulici Koševo, a nakon okončanja radova pristupit će se ugovaranju sanacije i druge faze u preostalom dijelu ove ulice. 

Izbjegnuta tragedija: Novo obrušavanje fasade u centru Sarajeva

Projekat sanacije u cijelosti finansira Općina Centar za šta su sredstva obezbijeđena u budžetu za ovu godinu. Namjera Općine Centar je obezbijediti pješačke zone koje će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske općine.

"Na pomenutoj lokaciji prema odobrenom projektu planirano je uklanjanje starih i oštećenih betonskih ploča, nakon čega slijedi mašinski iskop zemlje sa postavljanjem novog tampona. Nakon betoniranja pješačke staze planirano je postavljanje betonskih ploča duž staze koje su otporne na habanje, manje klizave, a u zimskom periodu otporne na smrzavanje i posipanje soli. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda planirana je ugradnja novog betonskog šahta na koji će biti spojen novi betonski rigol izgrađen duž obnovljene staze. Za nadzor projekta angažovana je firma 'Radis' d.o.o.", saopćeno je iz Općine Centar. 

Navedeno je da je realizacija pomenutog projekta je započela na osnovu ugovora o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju pješačkih staza, stepeništa i ograda na području općine Centar, kojeg su potpisali općinski načelnik Srđan Mandić i direktor preduzeća "Sela" Emir Tutić. Potpisani ugovor osim pješačke staze u Ulici Koševo također podrazumijeva realizaciju još 8 projekata na sanaciji stepeništa, pristupnih staza i rukohvatnih ograda na području Centra, a za šta je u budžetu Općine Centar obezbijeđen ukupan iznos od 211.641 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak