Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH će biti povezan sa Vilsonovim šetalištem

1
Radiosarajevo.ba
Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH će biti povezan sa Vilsonovim šetalištem

Revitalizacijom cjelokupne površine botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine proširit će se kapaciteti ovog prostora, uz kompletno pejzažno uređenje kao i uvođenje novih sadržaja koji su nedostajali ovoj instituciji.

O projektu čija realizacija uskoro treba početi, kao i dinamici izvođenja radova premijer KS Nihad Uk danas je razgovarao sa direktorom Zemaljskog muzeja Mirsadom Sijarićem i Šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom. Obnova se širi ka južnoj strani botaničkog vrta, prema Vilsonovom šetalištu, a za prvu fazu projekta su osigurana sredstva.

"Planirano je uređenje oko 5000 metara kvadratnih površine, koja će se osposobiti za prijem posjetioca. U drugoj fazi namjera je, uz podršku nadležnih i da otvorimo ulaz u Zemaljski muzej sa Vilsonovog šetališta. Mislim da će to biti veliki korak za Muzej, grad ali i čitavu državu, jer je jedini takav prostor u BiH, originalno planiran u te svrhe, a nije iskorišten", istakao je direktor Sijarić.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Kako je naveo, projektom je planirano da Zemaljski muzej dobije i dodatni paviljon koji bi riješio pitanja nedostatka ugostiteljskog objekta i suvenirnice, prostora koji je van zgrada Muzeja a koji bi se koristio tokom cijele godine. Kroz realizaciju ovog projekta, planira se riješiti i pitanje pristupa osobama s poteškoćama, izložbenim prostorima Odjeljenja prirodnih nauka I unutrašnjeg botaničkog vrta.

“Sve je usaglašeno sa Federalnim zavodom za zaštitu spomenika i Državnom komisijom za nacionalne spomenike, a projekti su osigurani također”, dodao je Sijarić ističući i saradnju sa UNESCO-om koji je uključen u sve projekte.

Zemaljski muzej ima nove cijene ulaznica: Ko ne mora platiti i kome je besplatan ulaz od 18 sati?

Premijer Uk istakao je da revitalizacija botaničkog vrta predstavlja značajan korak ka unapređenju ovog vrijednog prostora, čineći ga dostupnijim i atraktivnijim za sve posjetioce.

"Raduje me početak radova, jer je zaista nedopustivo da ovakvo blago stoji neiskorišteno i u zapuštenom stanju posljednjih šest decenija. Vrijeme je, kako je i direktor naveo, da tu sramotu konačno otklonimo. Izuzetno cijenimo da, uprkos višegodišnjim teškim uslovima, Zemaljski muzej uspijeva realizirati ovakve projekte od kojih će interes imati cjelokupna BiH. Kanton Sarajevo će i dalje biti potpora Zemaljskom muzeju", istakao je premijer Uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak