Apel Kantona Sarajevo: Toplotni val, aerozagađenje i polen povećavaju rizik alergijskih reakcija

0
Radiosarajevo.ba
Apel Kantona Sarajevo: Toplotni val, aerozagađenje i polen povećavaju rizik alergijskih reakcija

Služba za press Kantona Sarajevo je uputila apel građanima povodom povećanja rizika alergijskih reakcija. 

Njihov apel prenosimo u cijelosti:

"Polen ambrozije je poznat kao jedan od najjačih alergena i može izazvati ozbiljne simptome kod alergičara, uključujući teške respiratorne probleme i iritacije. Toplotni val dodatno pogoršava situaciju, jer visoke temperature mogu povećati koncentraciju polena u zraku, čineći alergijske reakcije intenzivnijim i teže podnošljivim", upozoravaju stanovništvo Kantona Sarajevo iz Centra za ekologiju i prirodna resurse.

Sarajevo uživalo u koncertu Amire Medunjanin: Festival "Baščaršijske noći" svečano zatvoren

Tokom druge polovine jula, temperatura vazduha se na živinom termometru popela čak i iznad 40  stepeni Celzijusa. Visoke temperature konstatovane su tokom dana, ali i tokom noći. Pored visokih temperatura zraka konstatovan je i povećan UV indeks koji u kombinaciji sa aerozagađenjem dovodi do generiranja fotohemijskog smoga. Važno je napomenuti da je visoke temperature i period bez padavina, prekinut s nekoliko ljetnih pljuskova što je na kraju uticalo i na smanjenje koncentracije polena u vazduhu. Prema trenutnoj situaciji polen drveća i trava se blago smanjuje, a polen korovskih biljaka se lagano povećava. U narednom periodu, tačnije tokom augusta se očekuje i pojava polena visoko alergene biljke ambrozije.

Povećana koncentracija polena usljed ekstremnih vremenskih uslova izaziva intenzivne alergijske reakcije, koje uključuju kašalj, kihanje, svrab očiju i otežano disanje. Osobe sa sezonskim alergijama, poput sezonskog rinitisa ili alergijske astme, mogu očekivati pogoršanje simptoma, posebno zbog skorog pojavljivanja polena ambrozije.

"Približavamo se trećoj fazi pojavljivanja polena u zraku, što uključuje značajan porast polena korova. Uz prisutnost ambrozije, koja će dodatno pogoršati situaciju, alergijske reakcije će vjerojatno postati intenzivnije kod osoba koje su osjetljive na polen", ističu u svom izvještaju.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša dobilo je redovni izvještaj Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić o koncentraciji polena alergenih biljaka, za period od 11. do 24.07.2024. godine. Prema priloženim izvještajima, sredinu jula na obje mjerne stanice - MS Pofalići i MS Stari Grad obilježio je trend rasta polena korova, dok je polen trava i drveća - dominantno borova, tise, čempresa i lipe prisutan, ali sa nešto nižim koncentracijama u odnosu na prethodni period.

"S obzirom na izuzetno alarmantnu situaciji upozoravamo da su djeca i starije osobe posebno osjetljive na visoke temperature i povećanu koncentraciju polena", ističu iz resornog ministarstva na osnovu ovog izvještaja.

Centar za ekologiju upozorava: Ogromna je koncentracija polena u zraku

A u izvještaju iz Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić preporučuju i preciziraju da djeca i stariji trebaju izbjegavati izlazak vani tokom najtoplijeg dijela dana, posebno između 10:00 i 17:00 sati kada su temperature zraka, UV indeks i koncentracije polena najviše. U cilju što bolje zaštite izuzetno je važno osigurati odgovarajuću odjeću, ali i unos dovoljne količine tečnosti kako bi ostali hidrirani.

Iz istog Centra apeluju na nadležne komunalne službe na pojačano djelovanje u cilju uređenja zapuštenih i nepokošenih površina, ali i vlaženje svih saobraćajnica kojima saobraća veliki broj automobila i pješačkih zona. Apeluju i na nadležne da na vrijeme započnu sa uklanjanjem ambrozije s neuređenih površina i da spriječe njeno širenje i polinaciju.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom ljekaru porodične medicine.

Za kontinuirano informisanje o trendu polena različitih vrsta alergenih biljaka, te najnovije izvještaje, posjetite www.pmf.unsa.ba/cep-sr.

"Ne dozvolite da vas polen iznenadi – pratite najnovije izvještaje i preporuke Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić i zaštitite se na vrijeme", poručuju iz ovog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak