Ljubić: Održati proces živim

Radiosarajevo.ba
Ljubić: Održati proces živim
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenikom američkog državnog sekretara Jamesom Steinbergom i državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Larsom Wahlundom, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, da je delegacija ove stranke ponovila stajalište o dva osnovna principa koja mogu učitiniti BiH funkcionalnom i stabilnom: jačanje državnih institucija i jednakopravnost naroda.

Na tom tragu HDZ 1990 je dao određene prijedloge i danas ih je ponovio, a Ljubić očekuje da to bude uvaženo i od predstavnika međunarodne zajednice.

On smatra da bi bilo dobro da se uspostavi jedno stalno tijelo od predstavnika Evropske unije i SAD-a, zajedno s predstavnicima BiH, koje bi nastavilo rad na novom ustavu, jer će to očito biti jedan duži proces.

Ljubić je mišljenja da pristup kakav je prakticiran u početku, a posebno nakon prvog butmirskog sastanka, traženje najmanjeg zajedničkog nazivnika, nije dobar.

- U ovakvoj situaciji u kakvoj je BiH tražiti najmanji zajednički nazivnik znači dovesti se u opasnost da taj najmanji zajednički nazivnik bude blizu ništa - upozorio je Ljubić.

On smatra da treba učiniti sve da se proces održi živim, da SAD i EU trebaju ostati uključeni, za što je dobio čvrsta uvjeravanja, "ako ne zbog nas koji smo politički predstavnici, onda zbog građana BiH, jer u ovoj situaciji oni zaslužuju da uživaju u svim pogodnostima kao zemlje okruženja - to su evropski standardi.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak