Kalinovik: obilježena 17-godišnjica stradanja Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Kalinovik: obilježena 17-godišnjica stradanja Bošnjaka


Porodice su prvo posjetile Osnovnu školu Kalinovik, nekadašnji logor kroz koji je tokom rata prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U njemu je ubijeno 14 osoba, dok je 30 žena silovano.

Cvijeće su položili i u Barutnom magacinu, također ratnom logoru u kojem je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i štalu Tuzlaka, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a potom spaljeno.

Obilježavanju ove značajne godišnjice pridružili su se i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko te član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Inzko je porodicama ubijenih obećao pomoći izgradnju memorijalnog centra, kojeg preživjeli Kalinovičani već godinama traže, ali im to onemogućavaju lokalne vlasti.

Za zločine počinjene tokom rata na području opštine Kalinovik do danas još niko nije osuđen. Tužilaštvo BiH je u novembru 2007. godine podiglo optužnicu protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje i Đorislava Aškrabe koji su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Kalinovika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak