Jocić negirao umješanost u ubistvo Ive Pukanića

Radiosarajevo.ba
Jocić negirao umješanost u ubistvo Ive Pukanića

Sreten Jocić, koji se sumnjiči za organizaciju ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, u utorak je negirao svoju umiješanost u Pukanićevo ubistvo, navevši kako je predložio 70 svjedoka iz vrha politike, policije i vojske Bugarske, Njemačke, Nizozemske i Amerike koji bi potvrdili njegove tvrdnje.

Jocić je na suđenju pred okružnim sudom u Beogradu, na kojem je optužen za poticanje na ubistvo Gorana Marjanovića 1995., kazao kako srbijanske vlasti ne provode istragu protiv njega o ubistvu Pukanića, već čekaju da ga izruče Hrvatskoj, prenose beogradski elektronski mediji.

"Srbijanska tijela čekaju izmjenu međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske kako bi me mogli izručiti Hrvatskoj, gdje bih bio trofej hrvatskih vlasti, kojima je u interesu da se nikada ne sazna tko je ubio Pukanića", rekao je Jocić.

Premda ga je sutkinja Mirjana Popović više puta upozorila da ne koristi suđenje u jednom predmetu za svoju promociju u drugom predmetu, Jocić je ustvrdio da su ta dva predmeta (Marjanović i Pukanić) povezana.

Srbijansko tužiteljstvo i policija ga, kako je rekao, "ubrzavanjem" predmeta vezano uz ubistvo Marjanovića, pokušavaju zadržati u pritvoru do pogodnog političkog trenutka za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Vlasnik zagrebačkog tjednika "Nacional" Ivo Pukanića i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su u eksploziji bombe 23. listopada 2008. u Zagrebu.

Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhapšen je u Beogradu 27. travnja 2009. i nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je organizator ubistva, a njegovo saslušanje održano je u sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Vezano:
Jocu Amsterdama u Beogradu saslušali predstavnici hrvatskog pravosuđa
Specijalni sud u Beogradu produžio pritvor Jociću za još dva mjeseca
Miloš Vasić: Slučaj Sretena Jocića
Sanader zadovoljan policijskom saradnjom koja je dovela do Jocićevog hapšenja
Joca Amsterdam odbija dati iskaz
Hrvatska nije tražila izručenje Joce Amsterdama
Srpska policija uhapsila Jocu Amsterdama
Slučaj Pukanić: Hrvatska raspisuje potjernicu za Jocom Amseterdamom

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak