Indonezija: Napad na rudare

Radiosarajevo.ba
Indonezija: Napad na rudare


Identitet poginulih nije saopćen, ali se pretpostavlja da se radi o policajcima koji su osiguravali autobuse. Nekoliko povrijeđenih policajaca je primljeno u bolnicu, jedan u kritičnom stanju, javio je u srijedu AP. Od 11. jula je više od 10 osoba poginulo ili ranjeno u zasjedama duž puta koji vodi do rudnika u Papui, na Novoj Gvineji.

Kompanija Freeport, čije je sjedište u Arizoni, suočena je s paljevinama, bombaškim napadima i blokadama već tri decenije.

Freeport je saopćio da je 15 osoba uhapšeno u vezi s nedavnim napadima u kojem su poginuli službenik osiguranja, australijski rudarski stručnjak i policajac.

Radnicima Freeporta je prošle sedmice naređeno da više ne koriste opasan put, zbog čega mnogi nisu mogli da se vrate na posao.

U Papui već četiri decenije traju sukobi s vladinim snagama. Pripadnici pokreta Slobodna Papua, koji kompaniju Freeport smatraju za simbol strane vladavine, okrivljeni su za najnovije napade.

Neki analitičari, međutim, tvrde da su napadi rezultat sukoba između policije i vojske oko ilegalne eksploatacije zlata, vrijedne milione dolara, ili zbog posla vezanog za osiguranje rudnika. Drugi za napade okrivljuju bande.

Freeport zapošljava oko 20.000 osoba u Papui, gde je iskopao zlato i bakar vrijedan milijarde dolara.

Papua se nalazi u zapadnom dijelu Nove Gvineje, oko 3.400 kilometara istočno od Džakarte.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak