GDS: 'Spriječimo nasilje nad ženama, spasimo djecu'

Radiosarajevo.ba
GDS: 'Spriječimo nasilje nad ženama, spasimo djecu'

Prema službenim podacima, svaka treća žena u svijetu je bila, ili je zlostavljana. O broju zlostavljanih žena u BiH ne postoje niti realni, niti relevantni pokazatelji, jer se žrtva, najčešće, stidi, ali i boji javno govoriti. Ipak, neke od njih bivaju prinuđene potražiti pomoć i zaštitu, što obično čine kad ne vide izlaz iz nastale situacije.

U Sarajevu postoji samo jedna Sigurna kuća, koju vodi nevladina organizacija - Fondacija lokalne demokratije, a čiji sufinansijer Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, je u mogućnosti obezbijediti (tek) 60 procenata sredstava potrebnih za rad ove ustanove. 

Iz Građanske demokratske stranke su mišljenja da bi ovaj problem mogao biti prevaziđen, te strateški, sistematski i dugoročno riješen dosljednijom primjenom postojećeg Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kao i putem permanentnog i kontinuiranog preventivnog djelovanja. 

''Stav GDS BiH je da ženu treba osnažiti za aktivno učešće u transformaciji postojećeg bh. društva. Na listi kandidata GDS BiH za ovogodišnje, lokalne izbore, nalazi se 50% žena. Na taj način, GDS BiH želi da doprinese prijeko potrebnom, političkom angažmanu i afirmaciji žene'', stoji u saopštenju ove stranke.

'Mramorna ®evolucija': Akcija GDS-a

Simbolično, ovo obraćanje javnosti, zakazano je u ''pet do dvanaest'', ističu iz GDS-a.

''Pozivamo građane da nam se pridruže i podrže našu akciju nazvanu Mramorna ®evolucija, sutra, 30. septembra 2012. godine u 17:30 na Trgu nezavisnosti u opštini Novi Grad, kojom GDSBIH želi istaći potrebu adekvatnije i sveobuhvatnije zaštite žene s akcentom na njenu ravnopravniju ulogu u privatnom i javnom životu. Sve učesnike ovog mirnog prosvjeda, aktivistkinje GDSBIH će, opet simbolično, počastiti mramornim kolačima, jer žena je poput mermera; naoko čvrsta, ali ipak krhka'', izjavila je Vajrača Alma, kandidatkinja za opštinsko vijeće Novi Grad.

'Ulaganje u djetinjstvo se višestruko isplati'

Učesnice press konferencije Alma Vajrača, kandidatkinja za OV Novi Grad, Melisa Smajić, kandidatkinja za nečelnicu Opštine Novo Sarajevo, Mirjana Suljević, kandidatkinja za OV Novo Sarajevo, Ljiljana Košarac, kandidatkinja za OV Novi Grad, podržale su UNICEF-ov program 'Ulaganje u djetinjstvo se višestruko isplati', naglašavajući da bi svako dijete trebalo dobiti priliku da se razvije do svog punog potencijala tako da se ulažu adekvatna sredstva za ostvarenje prava svakog djeteta iz oblasti obrazovanja, zdravstva, te dječije i socijalne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak