FOTO: Žene u politici – za održive i dugoročno orijentirane promjene

Radiosarajevo.ba

Konferencija pod nazivom "Žene u politici – za održive i dugoročno orijentirane promjene"održana je danas u Tuzli. Konferencija je održana u okviru kampanje koju u okviru istoimenog projekta provodi Udruženje Vesta, uz velikodušnu podršku američkog naroda putem Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Akcent je stavljen na položaj žene u društvu, perspektive i izazove razvoja, ulogu i značaj političke participacije, interesnog zastupanja i djelovanja o čemu su uvodne riječi imali Lejla Hodović, predstavnica Gender centra FBiH, prof. dr. Nada Mladina, prof. dr. Najil Kurtić i prof. dr. Mirsada Hukić, koja je predstavila inicijative akademske zajednice s Klubom parlamentarki.

Konferencija je realizirana u saradnji s Klubom parlamentarki FBiH, kao prvim međustranačkim klubu u historiji BiH, koji je formiran u cilju prevladavanja političkih razlika i poboljšanja svakodnevnog života svih građana, a naročito žena.

Posebno su predstavljene aktivnosti koje je vodio Klub parlamentarki FBiH, od strane Besime Borić i Spomenke Mičić, pri čemu su naglašene buduće smjernice djelovanja Kluba u pravcu poboljšanja statusa žena u oblasti zapošljavanja, ruralnog razvoja i poljoprivrede, porodičnog prava, a posebno u slučajevima nasilja u porodici, porodiljskim naknadama i drugim oblastima koja traže Predstavnice Udruženja Vesta, Amra Selesković i Indira Prljača, su istaknule da danas modernu demokraciju nije nemoguće zamisliti bez ravnopravnog sudjelovanja muškaraca i žena u procesima i strukturama odlučivanja u javnom i političkom životu.

Praksa i u BiH je pokazala da ukoliko žene nisu vidljive u javnosti, i to kao ravnopravne i aktivne, teško se mogu promjeniti tradicionalni stereotipi kojima se kaže da ženi nije mjesto u politici. Upravo iz tog razloga je naglašeno da je nužno da stranke i centri moći u političkim partijama poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova i odgovorno prema građanima, uvažavajući principe izvrsnosti i kompetentnosti, daju jednake prilike najboljim predstavnicima svojih partija i ženama, kao i muškarcima.

Poruke koje su danas poslane s ove Konferencije su i poziv glasačima da daju svoje povjerenje ženama na predstojećim izborima, jer upravo žene mogu biti ta toliko željena promjena u našem društvu i mijenjati svijet u kome živimo nabolje!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak