Dodik: Referendum u RS-u u martu ili aprilu

Radiosarajevo.ba
Dodik: Referendum u RS-u u martu ili aprilu
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ponovio je danas da je moguće da se u martu raspiše referendum u RS-u te da je namjera Vlade RS-a o izjašnjavanju građana “veoma ozbiljna”.

“Mart je mjesec u kojem je moguće da se raspiše referendum, ukoliko stignemo da promijenimo zakon o referendumu u januaru”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci i dodao da je mart ili april sigurno vrijeme u kojem će biti raspisan referendum.

On nije želio posebno da govori o kritikama opozicije u RS-u da se referendum ponovo koristi u predizborne svrhe.

“Sve što smo rekli stoji i nemamo namjeru da odgovaramo opoziciji na njihove stavove. Mi smo oni koji određujemo kada će nešto biti i to ćemo raditi dok smo u vlasti”, naveo je entitetski premijer.

Do referenduma u RS-u, kazao je, doći će s ili bez opozicije i da je neophodno promijeniti postojeći Zakon o referendumu kako bi u pravo vrijeme bio i raspisan.

Vrijeme za to, kaže, bira vlast i ona smatra da je taj termin upravo sada kako bi RS legalizirala svoje pravo na lično izjašnjavanje.

Dodik nije želio da govori koliko će koštati RS raspisivanje i provođenje referenduma, dodajući također da ne očekuje sankcije zbog tog čina i pored činjenice da je visoki predstavnik u BiH kazao da je to antidejtonski čin.

Upitao je Valentina Inzka i da li će biti antidejtonski čin i to ukoliko u referendumu bude postavljeno pitanje i poštuje li se Dejtonski sporazum.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak