Delegacija MVP Švedske posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Radiosarajevo.ba
Delegacija MVP Švedske posjetila Ministarstvo odbrane BiH


Cilj posjete bio je sagledavanje cjelokupne aktivnosti vezane za prisustvo predstavnika EU u BiH u svjetlu skorašnjeg predsjedavanja Kraljevine Švedske u EU.

Razgovarano je o ulozi EUFOR-a u misiji EU - ALTEA te sigurnosnoj stuaciji u BiH. Konstatirano je da se situacija stalno poboljšava.

Cikotić je informirao delegaciju MVP-a Kraljevine Švedske o budućim aktivnostima u operacijama podrške miru, a koje BiH planira provoditi u Afganistanu.

Dodao je da se BiH kreće sigurnim putem ka članstvu u NATO-u i EU. Goste je upoznao i o planu za otvaranje regionalne škole deminiranja u BiH, a za što postoji ogroman interes i podrška većine zamalja članica NATO-a i EU.

Eriksson je rekao da je vlada Kraljevine Švedske spremna pružiti podršku i pomoć MOBiH u otvaranju regionalne škole deminiranja u BiH i kao zemlja koja veoma aktivno učestvuje u mirovnim operacijama širom svijeta, prenijeti iskustva i pomoći BiH da i ona postane aktivnim učesnikom budućih operacija podrške miru bilo gdje u svijetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak