Ustavni sud BiH: 'Nema povrede prava u postupku protiv Sanjina Sefića'

4
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH: 'Nema povrede prava u postupku protiv Sanjina Sefića'

U slučaju Sefić, koji je 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu u Sarajevu automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, donijeta je konačna presuda.

Sefić će izdržavati kaznu zatvora u trajanju od 16,5 godina, nakon što je kazna smanjena za 12 mjeseci u odnosu na raniju presudu Kantonalnog suda.

Ova odluka potvrđuje da Sefić neće biti pušten iz zatvora, kako su neki mediji naveli. Podsjećamo, nakon nesreće, Sefić je pobjegao u Srbiju, gdje je uhapšen 12. oktobra, a BiH ga je izručila dva mjeseca kasnije.

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Nakon ukidanja prethodne presude od strane Vrhovnog suda FBiH, novo suđenje je uslijedilo, a ranije su bili optuženi i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić zbog pomaganja počiniocu.

U vezi s ovim slučajem, Ustavni sud BiH održao je 148. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i druge važne teme. Ustavni sud je zaključio da tokom postupka koji je završio osporenom presudom nije došlo do kršenja apelantovih prava na pravično suđenje. Također, utvrđeno je da je medijska pažnja u vezi s slučajem imala minimalan utjecaj na konačne odluke sudova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak