Trebinjska policija stala ukraj kriminalnoj grupi: Zeničani i Travničani počinili seriju krađa

1
Radiosarajevo.ba
Trebinjska policija stala ukraj kriminalnoj grupi: Zeničani i Travničani počinili seriju krađa

Prva tri mjeseca ove godine u istočnoj Hercegovini su najviše obilježila krivična djela krađa, utaja i teška krađa, koje je najviše obavljala jedna kriminalna grupa s područja Federacije BiH.

Ovo je rečeno na tromjesečnoj pres-konferenciji Policijske uprave Trebinje, na kojoj je precizirano da su lopovi s područja Federacije najviše krali novac i akciznu robu.

"U pitanju su najviše teške krađe evidentirane u skoro svim hercegovačkim općinama, a radila ih je organizovana kriminalna grupa s područja Zenice i Travnika. Policija ih je uhapsila, dokumentovala veći broj ovakvih krivičnih djela i spriječila dalje krađe koje je radila ova grupa", pojasnio je načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa.

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

On je dodao da je to bio razlog za povećanje broja krivičnih djela te da je na području PU Trebinje evidentirano i razbojništvo, kao i krađa vozila, koja je odmah rasvijetljena.

On je naglasio da to ne znači i pogoršanje stanja bezbjednosti, naročito kada se ima u vidu hapšenje ovakvih osoba i sprečavanje njihovog djelovanja, te da nije bilo događaja koji su izazivali pažnju javnosti i uznemiravali stanovništvo istočne Hercegovine.

U prva tri mjeseca ove godine povećan je i broj saobraćajnih nesreća na putevima u istočnoj Hercegovini, ali je, na sreću, bilo manje saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

"Pošto je svaki život dragocjen, ono što ohrabruje je da smo aktivnostima policije i preventivnim aktivnostima smanjili broj saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalima, koji je imao trend rasta u januaru ove godine", istakao je Laketa.

Načelnik PU Trebinje je dodao da i dalje ima neodgovornih vozača koji ugrožavaju svoj ili tuđi život i apelovao na sve koji sjedaju za volan da to ne rade u alkoholisanom stanju i da brzinu prilagode vremenskim uslovima i stanju na putu, jer pojedine dionice zahtijevaju dodatni oprez.

"U prva tri mjeseca ove godine u istočnoj Hercegovini evidentirano je i 12 slučajeva više narušavanja javnog reda i mira u odnosu na isti period lani, a najviše prekršaja bilo je u Trebinju, pa onda u Nevesinju", rekao je Miodrag Janković, načelnik Sektora policije.

Velibor Vukoje, načelnik Sektora kriminalističke policije, iznio je podatak da je broj krivičnih djela u prvom kvartalu 2023. godine veći za 34 posto u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da su u ovom periodu bila i četiri krivična djela protiv života i tijela, odnosno povrede i teške povrede, te da je evidentirano sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta i jedno zloupotrebe opojnih droga, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak