Tokom 30. Sarajevo Film Festivala izrečene kazne u iznosu od 264.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Tokom 30. Sarajevo Film Festivala izrečene kazne u iznosu od 264.000 KM

Za vrijeme 30. Sarajevo Film Festivala, inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo svakodnevno su kontrolisali rad ugostiteljskih objekata, posebno na lokacijama festivalskih događaja, saopćeno je iz te uprave.

U tom periodu bilo je angažovano osam mješovitih timova sanitarne, radne, tržišno-turističke i inspekcije zadužene za zaštitu okoliša te su prilikom izvršenih 367 nadzora evidentirani prekršaji za 268 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 264.100 KM.

Od ukupnog broja izvršenih nadzora, 178 kontrola je izvršeno po Zakonu o radu te uručeno 68 prekršajnih naloga u iznosu 125.800 KM.

Velika potraga u BiH: Nestala 12-godišnja djevojčica

Iz nadležnosti kantonalne tržišno-turističke inspekcije, bilo je 74 nadzora nad izdavanjem fiskalnih računa te je na osnovu utvrđenih nepravilnosti izdato 56 prekršajnih naloga u iznosu od 126.000 KM.

Kantonalni sanitarni inspektori koji su nadgledali sanitarno-higijenske uslove, nakon 48 nadzora su izdali 18 prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukupno ‘teških’ 38.500 KM te donijeli 43 rješenja o zabrani rada radnicima koji nisu ispunjavali sanitarno-higijenske uslove.

Inspektor zaštite okoliša je iz njegove nadležnosti, vezano za buku na predmetnim lokacijama, imao deset nadzora na osnovu kojih su pojedini postupci još u toku.

U jednom ugostiteljskom objektu su inspektori onemogućeni u nadzoru te je protiv vlasnika pokrenut postupak u skladu s važećim zakonima.

Oglasio se MUP KS: Više od 150.000 posjetilaca prisustvovalo festivalskim aktivnostima SFF-a

Zbog primjetnog trenda porasta evidentiranih prekršaja iz oblasti fiskalne discipline i angažovanja radnika nacrno, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će i dalje usmjeriti njene aktivnosti naročito na ove pojave.

Uprava zahvaljuje kontrolisanim poslovnim subjektima za saradnju a posebno onima kod kojih nisu zatečene nepravilnosti u poslovanju, kakvih je bilo 82.

Uprava poziva sve poslovne subjekte da poslovanje usklade s postojećim zakonima da se ne bi dodatno izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak