Slučaj Gaši pada deset godina nakon presude?!

Radiosarajevo.ba
Slučaj Gaši pada deset godina nakon presude?!

Nakon što je Ljirim Bitići (Bytyqi) oslobođen optužbi da je po naređenju Muhameda Alija Gašija pucao u Amira Pašića 12. juna 2007. godine u sarajevskoj ulici Bazardžani ispred ugostiteljskog objekta Hacijenda u blizini Baščaršije, slučaj "Muhamed Ali Gaši i drugi" postoji mogućnost da "padne" deceniju poslije presude, piše Patria.

Novinskoj agenciji Patria ekskluzivno je pokazan na uvid dokument Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu iz juna ove godine, iz kojeg se vidi da je istraga protiv Bitićija obustavljena.

Tužilac Dragan Slijepčević donio je rješenje o obustavi istrage protiv Bitićija za djelo ubistvo u pokušaju, „jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio predmetno krivično djelo“.

Najteži dio presude Gašiju i drugima, u medijima 2009. godine tretiran kao jedan od najvećih postratnih procesa pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, temeljio se na optužnici da je Muhamed Ali Gaši kao „organizator zločinačkog udruženja“ tražio od Bitićija i Kuqi Burima da liše života Amira Pašića, bliskog prijatelja Ramiza Delalića „sa kojim dvojcem je Gaši bio u višegodišnjem sukobu“.

Godinu dana kasnije Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je kaznu, prema kojoj je Muhamed Ali Gaši osuđen na ukupno 17 godina zatvora.

Na četiri godine i osam mjeseci Gaši je osuđen za tačku iznude u pokušaju, dok je za tačke ugrožavanje sigurnosti, ubistvo u pokušaju, kao i zauzimanje nekretnina od općeg značaja... osuđen na ukupno 13 godina zatvora.

Vrhovni sud FBiH je u aprilu 2010. godine Gašiju izrekao jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak