Otkrivene osobe koje su dojavljivale lažne bombe u TK: Među njima i maloljetnik iz Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivene osobe koje su dojavljivale lažne bombe u TK: Među njima i maloljetnik iz Sarajeva

U proteklom periodu zabilježen je veći broj dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u srednjim školama u Tuzli.

Kontradiverzionim pregledima je utvrđeno da su sve dojave bile lažne. Policijski službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo, rasvijetlili su i zadokumentovali ukupno 20 krivičnih djela.

Intenzivnim operativnim radom, identifikovali su počinioce koji su tokom oktobra upućivali lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na području Tuzle i Kalesije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Desetine hiljada ljudi na ulicama protestuju nakon sumnjive pobjede milijardera bliskog Rusiji

Naime, u saradnji sa Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo identifikovan je maloljetnik iz Sarajeva koji se sumnjiči da je putem e-maila upućivao lažne dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama/bombama u srednjim školama u Tuzli.

''Protiv ovog maloljetnika, dana 28.10.2024. godine podnesen je Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinio šest krivičnih djela Izazivanje opće opasnosti iz člana 323. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine'', saopšteno je iz MUP-a TK.

Uhapšen 22-godišnjak iz Kalesije: Prijetio da će raznijeti školu i policijsku stanicu!

Vezano za događaj od 22.10.2024. godine - lažna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi/bombi u Policijsku stanicu i školu u Kalesiji, u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom, identifikovan je kao počinilac A.A. (22), koji je lišen slobode i uz Izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

''Nadalje, identifikovane su još četiri maloljetne osobe koje su putem telefona lažno dojavljivale navodno postavljene eksplozivne naprave/bombe u srednjim školama u Tuzli, a koje se sumnjiče za počinjenje krivičnog djela Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost iz člana 372. Krivičnog zakona Federacije BiH (radi se o ukupno 13 rasvijetljenih krivičnih djela), te će protiv istih nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podneseni odgovarajući Izvještaj sa pripadajućim dokazima'', navedeno je iz MUP-a TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak