Ko je Mustafa Hasanbašić iz Tešnja koji je pucao na dobojsku policiju

Radiosarajevo.ba
Ko je Mustafa Hasanbašić iz Tešnja koji je pucao na dobojsku policiju
Mustafa Hasanbašić iz Tešnja otvorio je vatru na dobojsku policiju danas u podnevnim satima, prenosi Fena.

Policijski službenici su uočili Hasanbašića za kojim je raspisana potjernica policije Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega je Hasanbašić koji se nalazio u društvu Benjamina Ćosovića otvorio vatru na policiju, a zatim ih povrijedio u fizičkom obračunu koji je uslijedio nakon pucnjave.

Hasanbašić je od ranije poznat policiji jer se već nalazio na potjernicama i izbjegavao odsluženje kazne.  Početkom marta 2007. godine nakon što je preinačena prvostepena presuda Vrhovnog suda FBiH, osuđen je sa osam na sedam godina zatvora zbog razbojništva i ubistva.

Naime,  Hasanbašić je osuđen da je 1997. godine u Cirihu u Švicarskoj ubio Italijana Giuseppea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao uz saučesništvo izvjesnog Dragana Nikitovića. Uhvaćen je u BiH 2000. godine i prvobitno osuđen na četrnaest godina, da bi Vrhovni sud preinačio kaznu na dvanaest godina. U petoj godini izvršenja kazne u KPZ Zenica, obnovljen je postupak na zahtjev odbrane i Hasanbašić je osuđen na osam godina zatvora, ali je pobjegao u pauzi prije izricanja kazne.

U KPZ-u u Zenici je odslužio dvije godine zatvora.

Podsjećamo, prema nezvaničnim informacijama, do napada je došlo kada su dvojica policijskih službenika uočila dva lica sa potjernice Hasanabašića Mustafu iz Tešnja i Benjamina Ćosovića, sa kojim je bio u društvu. Hasanbašić je naime otvorio vatru na policiju na koju su oni uzvratili, nakon čega je uslijedio verbalni i fizički obračun u kojem su povrijeđena dva policajca. Prilikom pucnjave, službeni automobil MUP-a RS-a nije oštećen.

Nakon pucnjave jedna osoba je lišena slobode, dok se druga nalazi u bjekstvu, potvrdila je Kerkez.

Hasanbašić Mustafa je u bjekstvu, a Ćosović je uhapšen.

Doboj se trenutno nalazi u policijskoj blokadi, a službenici PU Doboj tragaju za bjeguncem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak