Do hapšenja Izeta Beganovića dovela istraga austrijske policije

2
Radiosarajevo.ba
Do hapšenja Izeta Beganovića dovela istraga austrijske policije

Akcija “Alfa” u kojoj je uhapšen Izet Beganović iz Banje Luke i njegovi saradnici, proistakla je iz međunarodne saradnje i operacije “Alfa-Panonnia” u kojoj je austrijska policija zaplijenila otprilike 500 kilograma droge i riješila ubistvo koje je počinio državljanin BiH.

Rezultati operacije “Alfa-Panonnia” u četvrtak, 15. augusta, prezentirani su na konferenciji za medije u Austriji gdje je navedeno da je radna grupa formirana 2020. godine, te da su razbijene najmanje četiri kriminalne grupe, čija su okosnica bili ljudi sa Balkana i iz država bivše Jugoslavije.

Riješeno ubistvo koje je počinio Banjalučanin

Šef Štajerske državne kriminalističke policije Rene Kornberger naveo je da je tom linijom istrage razjašnjeno naručeno ubistvo u Budvi, koje je rezultat rata kotorskih klanova.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, hitno prevezen na KCUS

Kako je potvrđeno za ATV riječ je o ubistvu Gorana Đuričkovića koji je 27. oktobra 2015. godine ubijen ispred svog kafića “Old fishermans pub” na šetalištu u Budvi, a za koje je Viši sud u Podgorici osudio Banjalučanina Srđana Popovića zvanog Gringo na 15 godina i 10 mjeseci zatvora. Ubistvo je rasvjetljeno dok je Popović u Austriji “ležao” osmogodišnju kaznu zatvora za šverc četiri kilograma kokaina koji je od njega oduzet u avgustu 2017. godine.

Objavljen video velike policijske akcije u BiH: Poznata imena uhapšenih

Beganovićeve veze s uhapšenim državljanima BiH

Osim Popovića i drugi državljani BiH su “padali” po Austriji sa zaplijenjenom drogom. Kako saznaje ATV, među njima su Stanimir B., Milorad J. i drugi. Istragom se došlo do dokaza da su neki od njih povezani sa Beganovićem koji je prije dva dana uhapšen u Banjoj Luci, zajedno sa Adnanom Kelecijom iz Banje Luke i Sadikom Kevrićem iz Brčkog. Njima je Tužilaštvo BiH predložilo mjeru pritvora, a ročište je danas održano pred Sudom BiH.

"Akcija “Alfa” je vođena od 2017. godine kada je ovaj predmet, kroz međunarodnu saradnju, formiran u Tužilaštvu BiH", kaže izvor blizak istrazi.

Austrijske vlasti su saopćile da su upravo nalazi o saradnji kriminalnih organizacija iz država bivše Jugoslavije doveli do osnivanja radne grupe koja je radila operaciju “Alfa-Panonnia”, a u kojoj su sarađivali zvaničnici iz Štajerske i Burgenlanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak