Zukan Helez: Prošlo je 42 dana od početka bolovanja Galića, Komisiju pozivam da radi profesionalno

4
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez: Prošlo je 42 dana od početka bolovanja Galića, Komisiju pozivam da radi profesionalno

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se povodom neodlučivanja Vijeća ministara o smjeni zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH Zoran Galić koji ne dolazi na posao već više od 42 dana. 

"Od 9. jula Galić se nalazi u bijegu i nije dostupan pravosudnim organima BiH. Galić je osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela.
Sud Bosne i Hercegovine je 8. augusta donio naredbu za raspisivanje 'centralne i međunarodne potjernice' za njim.

Do sada je Galić svoje odsustvo sa posla pravdao bolovanjem. Prema važećim zakonskim propisima u Federaciji BiH ljekar porodične medicine može dati bolovanje do 42 dana, a sve preko toga može isključivo Prvostepena ljekarska komisija", kazao je ministar.

Influenserica Dina otišla upoznati buduću svekrvu pa se brzo pokajala: ‘Svašta su mi govorili’

Zukan Helez je apelirao na članove Prvostepene ljekarske komisije da, u slučaju da Zoran Galić ponovo podnese zahtjev za bolovanjem, svoj posao rade profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima. Zatražio je od njih da pritisak na njih, prijetnje ili ucjene, ukoliko postoje, prijave nadležnim policijskim i pravosudnim tijelima u našoj zemlji. 

"Zatražit ću da pravosudni organi naše zemlje eventualno odobravanje bolovanja od strane Ljekarske komisije za bjegunca Zorana Galića ispitaju do detalja. Ljekarska komisija će morati odgovoriti na pitanje na osnovu koje zdravstvene dokumentacije su dali bolovanje osobi koju nisu ni pregledali.

Zukan Helez: "Naložio sam da se ispita slučaj pripadnice OS BiH koja se pojavila sa kokardom"

Sve ove igre oko pravdanja odsustva sa posla za Zorana Galića su potpuno nepotrebne. Pozivam kolege ministre u Vijeću ministara BiH da sazovemo sjednicu i smijenimo bjegunca Galića. To je minimum koji smo obavezni uraditi nakon njegovog bijega od pravosudnih organa naše zemlje", pozvao je Helez.

Na kraju je kazao da svi građani u Bosni i Hercegovini moraju biti jednaki pred zakonom te da je nezamislivo da osoba koja bježi od pravosudnih organa naše zemlje obnaša bilo kakvu javnu funkciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak