Zenički rudari pred upravnom zgradom: Traže plaće za maj i juni

1
FENA
Zenički rudari pred upravnom zgradom: Traže plaće za maj i juni

Zenički rudari okupili su se u četvrtak, 8. augusta, drugi put ove sedmice, ispred upravne zgrade preduzeća kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog kašnjenja plaća.

Radnici su se prije dva dana, nakon održanog zbora radnika i nezadovoljni objašnjenjima od  direktora Mensura Hukića, brzo razišli, ali su tada najavili da će se ponovno okupiti danas.

Rudari traže plaće za maj i juni, a već su zaradili i julsku plaću, koja im treba biti isplaćena do 25. augusta.

Osuđeni na 10 godina zatvora: Kako su Munever i Mirsad Novalić utajili osam miliona KM poreza?

"Današnji skup je nastavak skupa od prije dva dana, na kojem su ljudi tražili dodatne informacije budući da su dugo čekali oko isplate majske plaće, ali i plaće za juli.

Jučer smo imali sastanak u resornom ministarstvu rudarstva u Sarajevu, na kojem je bio i direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić te na kojem smo dobili načelno objašnjenje da na realizaciju plaće za mjesec maj  ne možemo očekivati prije kraja iduće sedmice", kazao je u izjavi za Fenu v. d. predsjednika Sindikata RMU Zenica Nedžad Duraković.

Pokrenute su, kazao je, inicijative da se što više ubrza isplata ostalih dugovanja rudarima te je u tom cilju direktor Hukić danas na pregovorima s menadžmentom tuzlanskog Rudnika Kreka, koji je izrazio interes za kupovinu jedne mašine za pripremne radove te čijom bi prodajom mogla biti isplaćena plaća za juni.

"Naravno da nismo zadovoljni takvim objašnjenjem i dodatnim čekanjem plaće za maj, ali smo u prinuđeni da održimo ove jame i sačekamo i taj kraj iduće sedmice te da dobijemo majsku plaću", kazao je Duraković.

Zenički rudnici, kao neprofitabilni za daljnju proizvodnju, predviđeni su od vladajućeg društva JPEPBiH i Vlade Federacije BiH za definitivno zatvaranje pa je početkom marta prekinuta proizvodnja i u jami "Raspotočje", dok je proizvodnja u pogonu "Stara jama" prekinuta još u maju prošle godine. 

Trenutno je na obaveznim inspekcijskim poslovima u te dvije jame radno angažirano oko 200 radnika, a preostalih oko 400 radnika je na privremenom prekidu rada i do konačnog rješenja njihovog statusa primaju samo naknadu u iznosu minimalnog ličnog dohotka u FBiH. 

Planom zatvaranja Rudnika mrkog uglja Zenica predviđa se da će biti penzionisano do 350 radnika. Dio će biti preraspoređen u rudnike Kakanj i Han Bila kod Travnika, a dio će, ipak, uz adekvatne otpremnine, biti upućen na biro za zapošljavanje.

Rudari su nezadovoljni i sporošću procedure, odnosno realizacije Zakona o zatvaranju RMU Zenica, čime će nakon više od 140 godina biti prekinuta proizvodnja uglja u ovom srednjebosanskom gradu.

Zenički rudnik otvoren je 5. maja 1880. godine, kada je otvorena jama “Barbara”, odnosno “Stara jama”. Jama “Stranjani” zatvorena je još 2019. godine, a površinski kopovi “Mošćanica” i “Rača” znatno ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak