Željko Komšić našao krivce zašto je došlo do zastoja na putu Bosne i Hercegovine u NATO

23
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić našao krivce zašto je došlo do zastoja na putu Bosne i Hercegovine u NATO

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio je u nedjelju navečer, 8. septembra, gost u programu televizije Hayat.

Željko Komšić je govorio o aktuelnim pitanjima, ali i kritikama koje na njegov račun stižu od aktuelne vlasti i iz susjednih zemalja.

Na početku je govorio o izjavi američkog ambasadora Michaela Murphyja, koji je odgovornost za zastoj na NATO putu optužio vlast, ali i opoziciju.

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

"Zastoj je i jedno i drugo. Ono gdje zapinje je Program reformi. Zapravo je to Komisija za saradnju koja nikako da se formira. Nije samo to vojska i odbrana. To je niz drugih reformi koje su stale i zaglavile. Nikako da se to otkoči sa novom vlasti. Poslana su dva Plana reformi koji su zapravo ANP u prethodnom sazivu. Opozicija nema nikakve instrumente da donosi odluke. Opozicije nema u Vijeću ministara ali ni u vladajućoj većini.

Znam zašto je to Micheal Murphy rekao. On je otac političke vlasti u BiH. On je najviše odgovoran za dolazak Trojke na vlast. Osjeti potrebu da sa sebe skine krivicu sa toga. Nije bilo NATO-a u tim pregovorima za formiranje vlasti. Tada je insistirao da se samo formira vlast te je dobio to šta je dobio. Ali, mislim da Murphy nije zaboravio ali je izbjegao da kaže kako stvari stoje sa druge strane. Nikako da nam objasni kako sa njihove strane ali i NATO-a zauzimaju identičan stav kao Dodikov, da se složimo oko tog puta. Kolika je mogućnost da dobijemo saglasnost od Dodika za pristupanje NATO-u. Zašto tako nastupaju da se treba postići konsenzus oko NATO puta? Zašto preuzimaju narativ da se dogovorimo? Na zvaničnim sastancima se to ponavlja. A kako da se dogovorimo s Dodikom, sa njim koji znamo čiji je proxy. Ničije ruke nisu tu čiste. Teško je da pregovaramo za bilo šta jer ne isporučujemo ono šta smo trebali", govori Komšić.

Kada je poslan Program reformi u NATO sjedište javnost je bila skeptična po pitanju NATO puta BiH. Komšić ističe kako su Amerikanci insistirali na tome da se taj dokument koji treba ići u NATO ne zove ANP nego Plan reformi jer je to samo pitanje semantike. Dodaje da se isto desilo sa Komisijom za saradnju sa NATO-om.

"Naziv Komisije su promijenili Amerikanci. Podžić je bio tad protiv toga. Sedam dana prije Dodikovog potpisa bio je stav da se ne popušta Dodiku nikako. Nakon sedam dana su nas nazvali Amerikanci da ne insistiramo na tome jer je to pitanje semantike. Isto je bilo i sa Komisijom. Dodik je nakon godine dana popustio. Nakon toga je otišao još jedan program reformi. Sve je stalo pogotovo kada je Murphy instalirao ovu vlast posredstvom Schmidta. Puno je da optuži one koje je instalirao pa tako treba optužiti i opoziciju", kaže Komšić

Nedavno je u posjeti BiH bio i direktor CIA-e William Burns. Komšić ističe da je Burns i ranije dolazio u Sarajevo ali da nije ništa donio u Predsjedništvo BiH kako se to u medijima moglo čuti i pročitati.

Lazović o Vučićevom spominjanju Tuzle: Alarm za organe BiH, Srbija nije odustala od hegemonije

"Zašto da se oglašavam nakon tog sastanka!? Znamo se od 2010. Dolazio je u Sarajevo i ranije. Ozbiljan je i pristojan. Ne liči uopšte na direktora CIA-e. Protokolaran je to bio sastanak. Ništa specijalno. Nije ništa donio u Predsjedništvo. Prije toga je imao sastanak sa direktorom OSA-e. Koliko sam mogao zaključiti da je fokus sastanaka u regiji bio na Beogradu", navodi Komšić.

Komšić ističe kako je i put BiH ka EU stao. Podsjetio je kako i Zakon o vinu nije stupio na snagu dodajući kako je Plan rasta za BiH izgubljen. Kaže kako je zapravo taj Plan reformi zaustavio Dodik.

"Zakon o vinu je isto tako bitan za EU put BiH. Ni taj zakon nije stupio na snagu. Sve je stalo osim imenovanja. Svako malo imamo najave sastanaka na kojima bi to nešto trebalo biti otkočeno. I ovaj Plan rasta je izgubljen za BiH. Na kraju krajeva premijeri kantona su dobro postavili tu stvar. Znate da je to Dodik zaustavio pa se onda izbrisalo to što mu nije odgovaralo. Onda su ova četiri premijera koja su odbili taj Plan rasta rekli pa dajte da ne izgubimo ono što imamo sada", ističe Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak