Za rubriku vjerovali ili ne: Pavlaka proizvedena u BiH skuplja u Banjoj Luci nego u Sloveniji

5
Radiosarajevo.ba
Za rubriku vjerovali ili ne: Pavlaka proizvedena u BiH skuplja u Banjoj Luci nego u Sloveniji

Iako na prvu zvuči čudno, ipak je istinito. Pavlaka proizvedena u Bosanskoj Dubici skuplja je na policama marketa u Banjoj Luci, nego u Sloveniji.

Tako se ista pavlaka mliječne masti od 20 posto, gramaže 180 grama u trgovinama u Banjoj Luci prodaje za 1.29 ili čak 1.39 KM, dok se u Sloveniji može kupiti za 0.55 centi ili 1,06 KM kada je redovna cijena.

Kada se nađe na sniženju, pavlaka proizvedena u BiH košta 0.45 centi ili oko 0.87 KM, a što se može vidjeti i na fotografiji.

Dodikova predizborna kampanja: Zapjevao u automobilu uz harmonikaša

Saša Trivić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, u razgovoru za Nezavisne novine ističe da ako proizvođači ne uspiju prodati dovoljno robe na domaćem tržištu, onda naprave izvozne cijene koje su niže od domaćih. Razlog je i zatvoreno tržište.

“Određeni proizvođači imaju još malo pa monopol na tržištu i oni mogu ići sa različitim cijena za domaće tržište i za izvoz”, kaže Trivić.

Dodao je da se na društvenim mrežama sve više može vidjeti objava koje upoređuju razlike u cijenama kod nas i u inostranstvu.

“BiH zbog svog problema u smislu distribucije roba i velikog broja uvoznika koji rade tu distribuciju naprave velike troškove i samog distributera koji ima svoju zaradu, ali i troškove transporta za razliku od drugih zemalja gdje su trgovci bolje organizovani i imaju svoje transporte, imaju svoj uvoz. Zbog toga mi, vjerovatno, u BiH za dobar dio uvoznih proizvoda tipa deterdženata ili kozmetike imamo nepotrebno i nerealno visoke cijene”, objašnjava Trivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak