Yildirim sa Zvizdićem: Erdogan dolazi u BiH polovinom godine, širimo saradnju

E. H.
Turski premijer Binali Yildirim, koji je u prijepodnevnim satima doputovao u dvodnevnu, zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, sastao se sa Denisom Zvidiće i ostalim članovima delegacije Vijeća ministara BiH.

Sastanak je održan nakon svečanog dočeka uz najviše državničke posjete ispred Zgrade institucija BiH, nakon čega su Yildirim i Zvizdić razgovarali o različitim aspektima saradnje Turske i BiH.

"Turska je jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH i kontinuirano nam daje podršku u realizaciji svih naših strateških tema. Ja sam cijenjenog premijera informirao o svim ciljevima i prioritetima BiH, a posebno smo razgovarali o ključnom cilju kao što su Europske integracije i naša dalja saradnja s NATO paktom. Posebno sam zamolio premijera Yildirima zamolio da Turska i dalje nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO paktu", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je istaknuo kako su, pored ova dva prioriteta u razgovorima obradili i saradnju u cilju osiguravanja mira i stabilnosti na Balkanu, te ekonomskog razvoja u BiH, što je najvažniji vid saradnje ove dvije zemlje.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

"Ono što je već sada potpuno jasan rezultat tih razgovora jeste činjenica da će brzo biti finaliziran naš sporazum o slobodnoj trgovini. Turska i premijer Yildirim su izrazili potpunu spremnost da najmanje u narednih pet godina garantiraju izvoz mesa iz BiH u Tursku. Isto tako će biti produženi rokovi i za realizaciju kredita koje je Turska izdala za razvojne projekte u BiH, a tu je svakako naše ekonomske saradnje u smislu značajnijeg privlačenja novih turskih investicija. Dakle, nastavit ćemo našu saradnju u svim poljima, očekujemo i dalje izuzetnu podršku za razvoj ključnih prioriteta, kao i uvijek do sada", dodao je Zvizdić.

Premijer Turske Yildirim istaknuo je svoje zadovoljstvo i čast što je bio gost zvaničnika Bosne i Hercegovine, te je istaknuo kako će ove dvije zemlje na korjenitoj povezanosti iz prošlosti razvijati dobru budućnost.

"Mi od prvog dana odnose sa BiH temeljimo na razvijanju svih sektora u kojima se ostvaruje naša saradnja. Podržavamo učlanjenje BiH u NATO alijansu, jer mi dobro znamo šta je mir, a posebno to dobro zna BiH. Zbog toga, u budućnosti, da se ne bi ponovili bolni događaji, Turska će nastaviti da bude uz BiH i podrži njeno učlanjenje u NATO. Isto tako, zajedno sa svim ostalim balkanskim zemljama, podržavamo učlanjenje BiH u Europsku uniju. Pored svih drugih odnosa isto tako imali smo priliku da sa delegacijom BiH razgovaramo šta možemo uraditi da unaprijedimo naše odnose i mogu reći sa zadovoljstvom da smo u raznim sektorima privrede već ostvarili određenu saradnju, a posjedujemo i još veći potencijal", kazao je premijer Yildirim.

Dodao je i kako žele povećati broj turskih investitora u BiH, kako bi se povećao broj radnih mjeta i zapošljavanje mladih, te da se očekuje potpisivanje brojnih sporazuma, posebno iz oblasti trgovinske saradnje i infrastrukturnih projekata.

"Također, očekuje se da će naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan polovinom ove godine posjetiti BiH i da će tada biti potpisano barem deset sporazuma, među kojima i onaj o slobodnoj trgovini. To znači da će se odnosi BiH i Turske i dalje produbiti, te ćemo na čelu s trgovinom uspjeti da razvijemo bolju saradnju u svim ostalim sektorima", dodao je Yildirim.

Potcrtao je kako je jedna od glavnjih tema koje su se dotaknuli danas bio i projekt izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, te da će polovinom ove godine vjerovatno biti utvrđeno odakle će ovaj projekt biti finansiran.

Podsjećamo, tokom svog boravka u glavnom gradu BiH on će se sastati s članovima kolegija Parlamentarne skupštine i članovima Predsjedništva BiH, dok će drugog dana posjete obići Šehidsko mezarje Kovači, gdje će položiti cvijeće, te Galeriju 11/07/95 i Baščaršiju.

Posebno je zanimljivo da je on uoči putovanja iz Ankare za Sarajevo govorio za turske medije, istaknuvši kako je BiH ključ stabilnosti u cijeloj regiji, te da će Turska uložiti sve napore da se ta stabilnost i održi.

Također, dodao je kako je njegova posjeta Sarajevu ustvari svojevrsna najava i priprema posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana BiH, koja bi uskoro trebala biti realizirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak