Vrhunsko SKI takmičenje na Bjelašnici: Stiže Evropa kup za muškarce u Super-G disciplini!

5
Radiosarajevo.ba

Pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Bjelašnica će ponosno ugostiti prestižno takmičenje u alpskom skijanju - FIS Evropa kup za muškarce u Super-G disciplini, obilježavajući tako 40. godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Ovo važno takmičenje, koje se održava 16. i 17. februara, predstavlja visoko priznatu sportsku manifestaciju u okviru Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Na današnjoj konferenciji za medije istaknuto je da će Bjelašnica okupiti takmičare iz različitih zemalja, uključujući neke od najboljih skijaških reprezentacija. Direktor preduzeća ZOI'84, Jasmin Mehić, najavio je sudjelovanje impresivnih 89 takmičara na ovogodišnjoj utrci.

"Ove godine očekujemo natjecatelje iz 21 nacije, s više od 10 skijaša iz jakih skijaških zemalja poput Austrije, Italije, Francuske, Švicarske i Norveške. Ovo je vrhunsko takmičenje u skijaškom svijetu, i prilika je da Bjelašnicu i Bosnu i Hercegovinu predstavimo u najboljem svjetlu", izjavio je direktor Mehić.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk istakao je napore Vlade KS u proteklim godinama, uloživši više miliona KM u skijalište na Bjelašnici. Naglasio je ambicije daljnjih ulaganja te istaknuo važnost sportskih događaja za promociju regije.

"Ovo je velika prilika da predstavimo našu planinu svijetu, a Bjelašnica će doživjeti svoj najveći sjaj kada naši skijaši osvoje postolja. Nastavit ćemo s ulaganjem ne samo u Bjelašnicu, već i na Igmanu, s ciljem poboljšanja kvaliteta života u Kantonu Sarajevo", zaključio je premijer Uk.

Jeste li ga već posjetili? Ovo selo je najljepše u Bosni i Hercegovini

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda izrazio je zadovoljstvo što su svi ključni donositelji odluka prepoznali Bjelašnicu kao regionalni centar za turizam, razvoj kroz privredu, sport i kulturu.

"Evropa kup predstavlja priliku da pošaljemo snažnu poruku svjetskoj skijaškoj zajednici, pokazati im našu viziju i planove te ih uvjeriti da su skijanje i zimski sportovi prioritet za Vladu Kantona Sarajevo u razvoju turizma i sporta", naglasio je ministar Magoda.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović dodao je da je u posljednje dvije i pol godine investirano više od 30 miliona KM u Olimpijski centar Bjelašnica, s rezultatima koji su sada vidljivi. FIS Evropa kup označen je kao najvažniji turističko-privredni projekt trenutne Vlade.

"Ova utrka je rezultat višegodišnjih napora i pozitivnih promjena koje su se dogodile u OC Bjelašnica. Očekujemo da će se takmičenje odviti uspješno, s ocjenom deset", zaključio je ministar Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak