Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od propovijedi fra Mate Vincetića: "Iskreno žalimo"

6
Radiosarajevo.ba
Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od propovijedi fra Mate Vincetića: "Iskreno žalimo"

Iz Vrhbosanske nadbiskupije danas su, 24. augusta, uputili saopćenje za javnost u kojem su se ogradili od propovijedi fra Mate Vincetića.

Kako smo već objavili, propovijed je po svom narativu na granici jezika mržnje, pa i islamofobije, a njene skandalozne detalje možete pročitati OVDJE.

"U povodu isječka iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. augusta u crkvi na Plehanu, a koja je izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama, Vrhbosanska nadbiskupija se ograđuje od sadržaja iste.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke Crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnom nivou, provodi u svom djelovanju", saopćeno je danas iz Nadbiskupije.

Iz ove institucije poručuju kako je "Isus pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25,34-36)'."

"Vjerna Isusovu nauku, Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo 'gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima' te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje. Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre. Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi", zaključili su iz Vrhbosanske nadbiskupije, inače najveća upravna jedinica Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak