Vodovod isključio vodu sarajevskom naselju zbog neplaćanja, reakcije: "Nedopustivo na vrelinama!"

3
Radiosarajevo.ba
Vodovod isključio vodu sarajevskom naselju zbog neplaćanja, reakcije: "Nedopustivo na vrelinama!"

Federalni zastupnik i predsjednik Općinskog odbora Demokratske fronte u općini Centar Dennis Gratz osudio je odluku KJKP Vodovod i kanalizacija da isključi vodosnabdijevanje naselju Gorica (općina Centar), a zbog toga što pojedini pretplatnici nisu izmirili dugovanja.

"Ovdje se radi o klasičnom principu kolektivnog kažnjavanja. To je nedopustivo. VIK treba da pronađe drugi način naplate dugova, onima koji ne plaćaju račune. Ne možete isključiti vodu ljudima, koji redovno plaćaju račune, samo zato što neko drugi ne plaća. Ne mogu građani trpiti ovako drastične posljedice tuđe neodgovornosti. Pri svemu tome, treba imati u vidu tropske vrućine, koje su na snazi. Isključivanje vode u takvim okolnostima je brutalan udar na osnovna ljudska prava", kazao je Gratz.

Gratz je dodao da je odnos vlasti sramotan, te da na djelu imamo bizarne slučajeve gdje funkcioneri vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo i Općini Centar kritikuju VIK kao da su opozicija, a ne vlast.

Litijumska groznica i mi: Šta se plaća baukom "islamističke tendencije" u BiH?

"Svi koji upućuju apele VIK-u, počev od načelnika Centra, preko zastupnika u Skupštini KS, trebaju da zovu rukovodstva svojih stranaka, te traže hitne sjednice Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, na kojima će se ispitati odgovornost VIK-a. Ne mogu se ljudi, koji imaju moć i vlast u svojim rukama, ponašati kao slučajni prolaznici. Imamo na djelu vanrednu situaciju, jer je ljudima u toku nepodnošljivih vrućina, isključena voda, iako su izmirili svoje obaveze, te se vlast mora ponašati u skladu s time."

A, iz KJKP Vodovod i kanalizacija ovako opravdavaju svoju odluku:

"U naselju Gorica, ulica Dajanli Ibrahim-bega, korisnici imaju dugovanje, po osnovu obračuna utroška vode i odvođenja otpadnih voda na dan 22.07.2024. godine, u iznosu od 272.023,79 KM. Korisnici su u evidenciji Preduzeća od 2004. godine i većina njih ne izmiruje svoje obaveze od tada. Preduzeće je u dva navrata pokušalo isključiti korisnike ali isto nije dozvoljeno, s tim u vezi poslan je dopis i Policijskoj upravi Centar. Opomene korisnicima poslane su redovno, ali bez efekta. Samo u posljednje tri godine slali smo pet puta opomene po pitanju dugovanja, pored opomene pred utuženje koje idu dva puta godišnje.

Vodovod objavio spisak: Više od 30 sarajevskih ulica bi danas moglo ostati bez vode

Također, moramo napomenuti da su održana dva sastanka sa gospodinom Dervom Sejdićem, predstavnikom mještana, kako bi se pokušala pronaći rješenja za plaćanje predmetnog duga, ali dogovori nisu postignuti. Preduzeće je dalo mogućnost otplate dugovanja potpisivanjem Ugovora o izmirenju dugovanja po povoljnim uslovima, što podrazumijeva uplatu glavnice dugovanja i sudskih troškova, a Preduzeće Aneksom ugovora oslobađa zatezne kamate, međutim ni takav dogovor nije postignut. Nakon svega ponuđeno je plaćanje dugovanja od 10 posto odmah i ostatak da ide na rate, ali ni to nije prihvaćeno.

Preduzeće je upućivalo u više navrata dopise i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS kako bi pomogli ovoj populaciji, gdje smo dobijali odgovore da Ministarstvo nema planirana budžetska sredstva za tu namjenu. Upućivali smo i informaciju da se na tom lokalitetu ne troši voda racionalno te da postoje i kvarovi koje su korisnici dužni popraviti.

Također, upoznati smo od strane Ministarstva da, ukoliko socijalne službe utvrde da su to socijalne kategorije stanovništva, imaju pravo na 50,00 KM mjesečno na ime plaćanja komunalnih usluga. Po planu isključenja za 22. jula 2024. godine korisnici-dužnici su opomenama obaviješteni 10. jula 2024. godine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak