Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

7
Radiosarajevo.ba

Na današnjoj sjednici u Mostaru, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju dodatnog zaduženja po osnovu Ugovora broj 1 o amandmanu na Ugovor o zajmu od 1. februara 2023. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, za realizaciju Projekta ''Izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica''.

Prijedlog odluke bit će upućen Parlamentu Federacije BiH na donošenje.

Kako je saopćeno iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, ovom odlukom prihvata se dodatno zaduženje Federacije BiH po ovom ugovoru o amandmanu u iznosu do 5.000.000 eura, za realizaciju Projekta ''Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica''.

Pariz 2024 | Alcaraz u polufinalu Olimpijskih igara, ispao branitelj naslova

Sredstva će se koristiti za finansiranje dodatnih radova koji su potrebni za realizaciju Projekta, te plaćanja usljed izmijenjenih cijena građevinskih materijala i radova na tržištu.

Odlukom je propisano, između ostalog, da se sredstva odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate od 15 godina, te trogodišnjim grace periodom koji je uključen u rok otplate. Odlukom je propisano i da će ova dodatna sredstva Federacija BiH prenijeti na osnovu zajma na Kanton Sarajevo, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju.

Adnan Šteta obavijestio građane: Evo kako teku radovi na izgradnji pruge prema Hrasnici

U razdoblju implementacije Projekta u Proračunu Federacije BiH nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje.

Kako je obrazloženo, za realizaciju ovog projekta već je osigurano 25 miliona eura, ali je usljed izmijenjenih cijena građevinskih materijala i radova na tržištu, te utvrđenih dodatnih radova koji su potrebni za realizaciju ovog projekta, potrebno osigurati dodatnih pet milijuna eura iz kreditnog zaduženja.

S obzirom na trenutne okolnosti u transportnoj infrastrukturi u gradu, izgradnja pruge Ilidža - Hrasnica je prioritetna aktivnost s obzirom na ukupnu mobilnost građana, ekonomske troškove i zagađenje okoliša.

Projektom se pospješuje dovođenje kvaliteta javnog linijskog prijevoza putnika na evropske standarde, zaštita prirodnog okoliša, sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga u prometu, te povećanje ekonomske konkurentnosti, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak