Vlada FBiH izdvojila novac za uvezivanje staža: 'Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju prava'

8
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH izdvojila novac za uvezivanje staža: 'Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju prava'

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI), Vlada FBiH jučer je usvojila odluku o izdvajanju 2,5 miliona KM za uvezivanje radnog staža radnicima u javnim preduzećima i 2,2 miliona KM radnicima u privatnim firmama, javili su iz FMERI.

Iz Federalnog ministarstva također navode i da su "Raspoloživa sredstva grant sredstva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i dodjeljivat će se po Programu Vlade i raspisanom Javnom pozivu za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu PIO/MIO i to za radnike koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava za penzionisanje.

"Za ovu godinu smo uspjeli izdvojiti novac kako bi radnici mogli otići u zasluženu penziju, koja im je uskraćena jer njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose za njih. Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju njihova prava, posebno prava na penziju koju su zaslužili dugogodišnjim teškim radom.

Ramo Isak reagovao na novo navijačko nasilje: "To je ozbiljna prijetnja sigurnosti"

Kako bismo riješili ovaj problem, na Vladi donosimo postepene mjere. Jedna od njih je i dodjela sredstava za uvezivanje radnog staža kroz donošenje programa i objavljivanje Javnog poziva", izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Taj dugogodišnji problem, kako je dodao, jedan je od brojnih koje su naslijedili, a s kojim se moraju boriti. Neplaćanje doprinosa radnicima je već odavno praksa kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

To otežava proces naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, čime se radnicima suspendiraju i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. To je posebno problematično kada kompanije završe u stečaju ili likvidaciji, jer se to negativno odrazi na radnike, koji ne mogu uvezati staž pa time ni otići u penziju. Procjenjuje se da se taj problem tiče nekoliko desetina hiljada radnika u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak