Vlada FBiH izdvojila 1.000.000 KM za poticaje pri kupovini električnih automobila

5
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH izdvojila 1.000.000 KM za poticaje pri kupovini električnih automobila

Vlada Federacije BiH je danas, 1. augusta, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava tekućih transfera i drugih tekućih rashoda iz Federalnog budžeta za 2024. godinu, namijenjenih ovom ministarstvu za subvencioniranje kupovine električnih automobila, u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM.

U skladu s programima, 500.000 KM namijenjeno je privatnim preduzećima i poduzetnicima za poticaje pri kupovini električnih automobila, te isti iznos i za subvencije pojedincima (fizičkim licima). Visina iznosa koji se dodjeljuje kao poticaj privatnim preduzećima i poduzetnicima, kao i pojedincima je 10.000 KM za električna vozila, te 7.000 KM za hibridna električna "plug-in" vozila.

Sredstva privatnim preduzećima i poduzetnicima moći će se dodijeliti za kupovinu najviše dva, a pojedincima jednog vozila. Obrazloženo je da je cilj subvencija neposredno podsticanje kupovine i upotrebe električnih vozila, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je jedan od nosilaca provedbe mjere smanjenja negativnog uticaja sektora transporta na okoliš, definirane u ciljevima Strategije razvoja FBiH 2021-2027. godina. Sufinansiranjem kupovine električnih i hibridnih automobila Vlada Federacije BiH direktno utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenje izvora zagađenja vazduha, odnosno emisija gasova sa efektom staklene bašte u cestovnom saobraćaju.

Pariz 2024 | Alcaraz u polufinalu Olimpijskih igara, ispao branitelj naslova

Grant sredstva Ministarstva dodjeljivat će se u skladu s danas usvojenim programima i raspisanim javnim pozivima. Namjena ova dva programa je dodjela subvencija za kupovinu novih automobila, registriranih u FBiH u periodu od 1.1. do 30.11.2024. godine, koji imaju isključivo električni pogon i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon ("plug-in" hibridni automobili). Obrazloženo je da se pod novim automobilom smatra putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nikada, nigdje nije bilo registrirano, odnosno vozilo kojem prva registracija nakon proizvodnje nije izvršena prije 1.1.2024. godine.

Važna obavijest: Vlada Federacije BiH produžila rok za subvencioniranje električne energije

Također, vozila za koja se dodjeljuje subvencija su ona koja imaju najviše devet mjesta za sjedenje, uključujući i sjedište vozača (putnička vozila kategorije M1). Tehnički uslovi za prihvatljiva vozila su električna vozila sa emisijom CO2 0 g/km, te hibridna "plug-in" vozila sa emisijom CO2 manjom od 50 g/km.

U obrazloženju ova dva programa navedeno je da je BiH potpisnica Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, kao i Sofijske deklaracije o zelenom planu za Zapadni Balkan, te da je u strategijama i direktivama EU naglašena potreba za dekarbonizacijom transportnog sektora i smanjenjem emisija iz trasporta, posebno u urbanim područjima.

Za realizaciju današnjih odluka Vlade Federacije BiH zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak