Vlada FBiH dala Gradu Sarajevo kasarnu Jajce na 49 godina  

O. K.
Vlada FBiH dala Gradu Sarajevo kasarnu Jajce na 49 godina  

Vlada Federacije je na današnjoj sjednici dala na privremeno korištenje kasarnu "Jajce" i pripadajuće zemljište od 8.508 kvadratnih metara na period od 49 godina.

Vlada je također zadužila u Službu za zajedničke poslove da zaključi ugovor sa Gradom, s kojim će biti uređenja pitanja naknada za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, vode i drugih troškova).

Kasarna Jajce: Priča o dragulju Sarajeva koji se polako urušava

Podsjećamo, kasarna Jajce proglašena je nacionalnim spomenikom, a sa prebacivanjem nadležnosti, sada može i biti pokrenuta ozbiljnija obnova ovog objekta koji je trenutno u ruševnom stanju.

Trenutna šteta na ovom spomeniku procjenjuje se između 80 i 85 posto - nakon posljednjeg rata šteta na kasarni iznosila je blizu 40 procenata...

 Trenutno se na ovoj lokaciji vrši čišćenje, a gradonačelnik grada Abdulah Skaka je ranije izjavio za Radiosarajevo.ba  kako će sudbina ovog objekta upravo nakon današnje odluke Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak