Vlada FBiH: 11.000 učenika iz povratničkih porodica dobit će pomoć za početak nove školske godine

2
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: 11.000 učenika iz povratničkih porodica dobit će pomoć za početak nove školske godine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila je skoro 2,2 miliona KM za podršku učenicima osnovnih škola iz cijele države koji dolaze iz povratničkih porodica.

"Skoro 11 hiljada dječaka i djevojčica iz povratničkih porodica dobit će po 200 KM kao jednokratnu pomoć za početak školske godine 2024/25., a odluka je provedena posredstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na čijem je čelu ministar Nerin Dizdar. Naglašavamo da je riječ o nastavku kontinuirane podrške povratničkim porodicama te da će u narednim godinama lista korisnika biti još veća", saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Na listi korisnika ovog prava zastupljene su sve povratničke zajednice od Zvornika, Srebrenice, Milića u istočnom dijelu Bosne, preko Banje Luke i Prijedora, do Stoca, Prozora, Drvara i drugih.

UEFA | Ferencvaros je u Europskoj ligi: Velika greška golmana Manojlovića koštala Borac

Inače, u aprilu ove godine Vlada Federacije BiH je donijela četiri odluke o utrošku sredstava u ukupnom iznosu od 45.830.917 KM za podršku povratnicima. Više od polovine tog iznosa bit će usmjereno prema pojedincima, a odnosi se uglavnom na stambeno zbrinjavanje mladih povratničkih porodica te sanaciju objekata usljed elementarnih nepogoda. Ova stavka uključuje i pomoć pri realizaciji sportskih aktivnosti te podršku penzionerima i učenicima povratnicima.

Kako se navodi u saopćenju, u toku su i dva poziva namijenjena jačanju veza sa dijasporom, koji se prvi put realizuju u mandatu ove Vlade Federacije, kao jednog od strateških opredjeljenja. Pored poziva udruženjima za saradnju sa iseljeništvom, u toku je i javni poziv za podršku investicijama poduzetnika iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovinu.

Sjaj mladosti u BiH: Učenice iz povratničkih krajeva obaraju granice

Drugi programi u ovoj oblasti se odnose na izgradnju infrastrukture u povratničkim naseljima. Za tu namjenu izdvojeno je 11 miliona KM, dok je za podršku povratku u regiji Srebrenice Vlada izdvojila rekordnih više od 5 miliona KM.

Više od 4 miliona KM predviđeno je za zajedničke međunarodne i državne projekte sa nevladinim organizacijama, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.        

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak