Visoke cijene na pijacama u BiH, kupci se žale: 'Bijeli luk 10, boranija 12 KM. Sve je skupo'

16
Radiosarajevo.ba
Visoke cijene na pijacama u BiH, kupci se žale: 'Bijeli luk 10, boranija 12 KM. Sve je skupo'

Natprosječno visoke temperature od početka godine ubrzale su vegetaciju povrća, pa se na pijacama širom zemlje domaće povrće našlo nešto ranije nego inače. Dok prodavci ističu da se cijene nisu drastično mijenjale, kupci se žale na visoke cijene, a neke vrste povrća, poput bijelog luka i buranije, čija nestašica vlada, skuplje su od mesa.

Na pijaci u Semberiji, najvećoj žitnici Bosne i Hercegovine, ovih dana veće gužve nego inače. Skupo, sve je skupo, rečenica je koja se najčešće može čuti od kupaca.

Prodavci kažu da je vegetacija ove godine poranila, te da su visoke temperature napunile njihove tezge domaćim proizvodima koji dominiraju na pijacama. Iz uvoza je tek poneko povrće i voće, poput grožđa i paprika.

Oglasila se policija o ubistvu žene u Gradačcu

Na pijacama u Sarajevu, Banjaluci i Bijeljini najjeftiniji su kupus, krompir i paprika, dok je najviše novca potrebno izdvojiti za bijeli luk, čiji je kilogram od 8 do 10 maraka. Iznenađujuće je visoka i cijena boranije, koja dostiže i do 12 maraka, ali, kako objašnjavaju prodavci, razlog tome je suša i nestašica.

Zorica Gavrić, prodavač na pijaci

"Sve je naše osim limuna narandže i banana, ima italijansko grožđe, ima i hercegovačko. ni su svakako u minusu, njima se dosta toga osušilo nemaju kvaliteta i količinu koju bi imali da nije ovakva godina".

Pijace u Sarajevu prazne: Pogledajte najnovije cijene voća

Saliha Bilalić, prodavač na pijaci

"Ide jašta radi, hoće narod da jede, nisu razmišljali kad su išli na more, onda nisu razmišljali da treba jesti, a sad im skupo povrće".

S druge strane, poljoprivrednici ističu da će suša tek uzeti svoj danak, jer je zbog ekstremnih vrućina koje su obilježile avgust mjesec, većina povrća u plastenicima i na otvorenom spaljena, a rod prepolovljen. Zbog toga, za naredni period prognoziraju nestašicu povrća, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Najnovije

Podijeli članak