Velike posljedice: Za isplatu penzija BiH treba stotine hiljada novih radnika kojih nema

6
Radiosarajevo.ba
Velike posljedice: Za isplatu penzija BiH treba stotine hiljada novih radnika kojih nema

U Bosni i Hercegovini, penzije se redovno isplaćuju, ali bez adekvatnog finansijskog pokrića, što stvara sve veće probleme za penzionere i državni budžet.

Ruža Duspara iz Maglaja, sedamdesetpetogodišnja korisnica penzije od oko 350 eura (684 KM), ističe da njena penzija ne može pokriti ni polovinu troškova boravka u domu za stare. 

"Penzija mi ne može pokriti pola troškova doma. Ne znam šta bih da mi nije sinova", kaže Ruža za Radio Slobodna Evropa (RSE), dodajući da joj djeca novac šalju iz inostranstva da bi mogla plaćati dom.

Pljušte reakcije SDA-ovaca zbog statusa koji je objavio Igor Stojanović (SDP): "Ološu"

U Bosni i Hercegovini trenutno ima oko 738.000 penzionera, dok je broj zaposlenih oko 855.000. Razlika između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija za 2024. godinu iznosi više od 200 miliona eura godišnje, a ovaj deficit se namiruje iz budžeta, što dodatno opterećuje državne financije.

Prema zvaničnim procjenama, deficit će se povećavati zbog stalnog porasta broja penzionera, redovnog povećanja penzija i smanjenog broja radnika. Očekuje se da će do 2032. godine razlika između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija premašiti 800 miliona eura. Da bi se pokrili ovi nedostaci, entiteti se planiraju zadužiti više od milijardu eura tokom 2024. godine.

Problemi su pogoršani zbog odlaska mladih i stručnih kadrova u inostranstvo, dok strane investitore odvraća politička nesigurnost i visoki nameti. Vlasti u BiH priznaju da je stanje neodrživo i da se mora poticati zapošljavanje, ali trenutačno je broj radnika na jednog penzionera znatno ispod evropskog prosjeka.

Poslodavci traže da se poveća broj radnih dozvola za strane radnike, ali se suočavaju s birokratskim procedurama koje otežavaju privlačenje radne snage. Trenutno je na evidenciji nezaposlenih oko 325.000 ljudi, a poslodavci smatraju da bi se broj stranih radnika trebao znatno povećati kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada.

Isplata penzija u BiH osigurana je kroz direktne transfere iz entitetskih budžeta, što smanjuje sredstva dostupna za razvojne projekte. Prema podacima, entitetima svake godine nedostaje oko 16 posto novca potrebnog za isplatu penzija i drugih prava, a budžetski deficit se pokriva kroz zaduživanje i dodatno opterećenje porezima.

Prosječna plata u BiH je oko 690 eura (1.349 KM) u Federaciji BiH i 730 eura (1.427 KM) u RS, dok prosječna penzija iznosi oko 370 eura (723 KM) u Federaciji i oko 300 eura (586 KM) u RS-u. Sindikati upozoravaju da su troškovi života za četveročlanu obitelj značajno viši, što dodatno otežava život penzionerima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak