Važna informacija za penzionere: Vlada FBiH u Mostaru donijela zaključak nakon najave protesta

4
Radiosarajevo.ba
Važna informacija za penzionere: Vlada FBiH u Mostaru donijela zaključak nakon najave protesta

Vlada FBiH usvojila je na sjednici u Mostaru u četvrtak, 12. septembra, zaključak da poziva predstavnike Saveza udruženja penzionera FBiH na sastanak u utorak, 17. septembra, kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje.

Ovakva odluke je uslijedila nakon što penzioneri najavili masovne proteste ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Penzioneri u Federaciji sa aktuelnim primanjima ne mogu kupovati lijekove i istovremeno pratiti svakodnevni rast cijena životnih namirnica.

Razočarana njemačka turistkinja objavila snimku iz Hrvatske: "Rekli su da će biti sjajno"

Ne odustaju od svojih zahtjeva koji se odnose na rast penzija te isplatu jednokratne pomoći. Poruka je to sa jučerašnjeg sastanka Saveza udruženja penzionera koji je održan u Fojnici.

"Prije 2 godine za 150 KM što je penzioner mogao kupiti - sada mu treba 350 KM, a još više su penzioneri ugroženi jer nema proglašenja inflacije. A cijene namirnica rastu", kaže Bečir Jašić, član Upravnog odbora Saveza penzionera ZDK-a.

Penzioneri traže da se krene u izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, traže promjenu formule za usklađivanje, odnosno, uvećanje penzija, prema kojoj bi se kao parametri uzimali rast prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto BDP-a.

Također, traže da se iznađe rješenje kako bi i u ovoj godini uslijedilo vanredno usklađivanje penzija u iznosu od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak