Vahidin Preljević: Ko BiH želi budućnost europskog Libana?!

33
Radiosarajevo.ba
Vahidin Preljević: Ko BiH želi budućnost europskog Libana?!

"Nadali su se da će ublažavanjem nadmetanja između zajednica malo-pomalo smanjiti tenzije i ojačati kod građana osjećanje da više pripadaju naciji nego vjeroispovijesti. Ali, dogodilo se suprotno. Umjesto da se okrenu državi kako bi stekli svoja prava, građani su smatrali da im je korisnije da svoja prava ostvaruju preko vođa svojih zajednica"

Tako legendarni Amin Maalouf, libanski novinar dobro poznat i pisac,dobro poznat i ovdašnjoj publici, dramu svoje zemlje opisuje u djelu "Brodolom civilizacija", citirajući "Raj u plamenu" kojeg vidimo i ovih dana u eskalaciji Bliskog istoka.

Upravo ovaj dramatičan opis navodi prof. dr. Vahidin Preljević, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koristi opisujući kolonijalna nastojanja da se ubije bh. demokratija i nametne etnokratski i konfesionalni sistem koji može voditi samo u jednom pravcu – ka novim nesrećama.

Državljani BiH još neće plaćati 7 eura za ulazak u EU

"Maaloufov opis političke kulture Libana: etnocentrički model, postavljen da bi po principu etničkog power-sharinga navodno stabilizirao zemlju, evoluirao je brzo u sistem „autonomnih satrapija“ s plemenskim vođama, i sa ključnim osloncima na centre moći izvan same zemlje, bez vlastitog unutrašnjeg suvereniteta“, ističe profesor Preljević.

To je, veli, model lažne kolonijalističke „multietničnosti“ koji u BiH brani Christian Schmidt u korist jedne privilegirane zajednice, a na štetu većine građana ove zemlje.

„Znamo šta se dogodilo i neprestano događa s Libanom: umjesto stabilnosti trajna nestabilnost, ratovi i faktička kontrola kolonijalnih etnofeuda od stranih faktora. To je budućnost koju za BiH očito žele OHR, Srbija, Hrvatska, dio zapadnih zemalja, Rusija, Dodik i domaće kolonijalističke političke elite okupljene oko HDZ-a i, nažalost, dobrog dijela Trojke“, zaključuje Preljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak