Uznemirujući slučaj u BiH: Osman Husejnović (35) brutalno zlostavljao pa pokušao ubiti suprugu

1
Radiosarajevo.ba
Uznemirujući slučaj u BiH: Osman Husejnović (35) brutalno zlostavljao pa pokušao ubiti suprugu

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Husejnovića (35) zbog sumnje da je u junu prošle godine u brčanskom naselju Prutače hicem iz pištolja pokušao ubiti suprugu.

Protiv Husejnovića, koji je već osuđivan za krivična djela s elementima nasilja, uključujući i pokušaj ubistva poznanika od prije dvije godine, optužnicu je potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko.

Husejnović je optužen da je 4. juna 2023. godine oko 2 sata u naselju Prutače, u stanu u kojem živi sa porodicom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na suprugu R. Š. u namjeri da je liši života. Husejnoviću se stavlja na teret da je iz pištolja, kojeg je skrivao u susjednom stanu njegove majke, pošto ju je grubo izvrijeđao, pljuvao i tukao, iz neposredne blizine ispalio jedan metak u glavu žrtve.

Svjetski poznata umjetnica iz Sarajeva Šejla Kamerić otvorila izložbu u Podgorici

Kako se navodi u optužnici, brutalnom pokušaju ubistva prethodilo je cjelodnevno maltretiranje žrtve, koje ukućani nisu mogli zaustaviti, a ni susjedi pozvani u pomoć od njihove maloljetne kćeri. Upravo je kćerku nasilnik poslao po ukradeni pištolj, koji je skrivao u stanu njegove majke i za kojim traga policija, a iz kojeg oružja je potom pucao na suprugu. U optužnici se navodi da je najprije pokušao ispaliti hitac u pod, pa kada je shvatio da je
pištolj prazan, napunio ga je s najmanje pet metaka i stavio za pojas. Zatim je nastavio nasilje prema supruzi, okončavši ga pucanjem iz pištolja u glavu žrtve, dok je sjedila na kauču, nanijevši joj jednim hicem prostrelnu ranu u predjelu očne jabučice.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija, a nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH). Optužnicom, koju je sud u cijelosti potvrdio, Tužilaštvo je zatražilo da se od optuženog oduzme pištolj Crvena zastava, kojim je pokušao krivično djelo ubistva.

Podsjetimo, prije nepune dvije godine Husejnović je osuđen na kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci zbog pokušaja ubistva poznanika. Iako mu je i u tom postupku oduzet pištolj, kojim je pokušao počiniti ubistvo, on je neovlašteno nabavio drugi, a zatim ponovo počinio istovrsno krivično djelo - zaključuje se u optužnici, u kojoj se navodi da se optuženi nalazi na izdržavanju kazne zatvora izrečenoj po ranijoj presudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak