Uveden novi sistem fiskalizacije u ovom dijelu BiH: Kladionice oslobođene obaveza

0
Radiosarajevo.ba

Republika Srpska uvodi novi način fiskalizacije, ali djelatnosti klađenja i kockanja ostaju oslobođene obaveze evidentiranja prometa.

Ministarstvo finansija RS, na čelu s ministricom Zorom Vidović, tvrdi da će novi sistem omogućiti uvid u promet u realnom vremenu i povećati budžetske prihode.

Za razliku od prethodne fiskalizacije, troškove inicijalne fiskalizacije sada snosi budžet RS, što znači da će poreski obveznici platiti kupovinu fiskalnih kasa. Novi sistem je uveden kako bi se smanjila siva ekonomija i zamijenio zastarjeli sistem koji nije kompatibilan s modernim računarskim i softverskim sistemima.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

U prvoj grupi obveznika fiskalizacije su svi dosadašnji obveznici koji su do 17. juna dužni pokrenuti postupak inicijalne fiskalizacije. Druga grupa obveznika će imati rok od 60 dana od objavljivanja javnog poziva, koji će biti objavljen u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu pravilnika.

Cilj novog Zakona o fiskalizaciji je smanjenje sive zone poslovanja i povećanje prihoda budžeta. Poreska uprava RS naglašava da je registrovanje prometa putem fiskalnih uređaja ključni korak u suzbijanju sive ekonomije.

Međutim, uredbom su određene djelatnosti koje su oslobođene obaveze evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja. To uključuje vazduhoplovni prevoz putnika, bankarske i osiguravajuće usluge (osim mjenjačnica), advokatske usluge, kockanje i klađenje, te djelatnosti vjerskih organizacija. Također, izuzeti su i poljoprivrednici koji prodaju vlastite proizvode direktno krajnjem potrošaču.

Novi Zakon o fiskalizaciji usvojen je 8. februara 2022. godine na sjednici Narodne skupštine RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak