FBiH uvodi nova rješenja u fiskalizaciji: Prvi put obuhvatili i online prodaju

Radiosarajevo.ba
FBiH uvodi nova rješenja u fiskalizaciji: Prvi put obuhvatili i online prodaju
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH u Mostaru

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima.

Kako je pojašnjeno, nakon višegodišnje primjene ovoga zakona iskazana je potreba za unaprjeđenjem sistema fiskalizacije s ciljem sveobuhvatnog načina evidentiranja prometa i omogućavanja slanja podataka o svakom pojedinačno ostvarenom prometu prema Poreznoj upravi, u skladu s tehnološkim razvojem povećane brzine prijenosa podataka i uvođenja 4G mreže u BiH.

Jedno od novopredloženih rješenja odnosi se na obveznike fiskalizacije, te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i poduzetnika koji posluju gotovinom.

"Izuzeti su poslovni subjekti i poduzetnici koji obavljaju djelatnosti oslobođene plaćanja PDV-a ukoliko ne posluju s gotovinom. Također je izuzeta trgovina na veliko s obzirom da se, sukladno propisima o unutarnjem platnom prometu, plaćanje vrši bezgotovinski, što je bio i prijedlog poslodavaca. Izuzetak se odnosi i na organizatore igara na sreću koji su putem posebnog IT sustava povezani s Poreznom upravom", saopćeno je iz Vlade.

Novo je i to što će putem fiskalnih uređaja biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture (plaćanje i oslobađanja).

"Predložena su nova i zakonska rješenja mehanizma nadzora nad proizvođačima ili zastupnicima fiskalnih uređaja i serviserima.

Uvedena je obaveza dostavljanja garancije od 300.000 KM kao preventivnog mehanizma kontrole proizvođača ili zastupnika fiskalnih sustava u slučajevima kad ne ispunjavaju zakonske obveze, a koja će biti korištena za obeštećenje obveznika fiskalizacije koji su pretrpjeli štetu", saopćeno je.

Kaznena politika je uređena da djeluje preventivno, a u proteklom periodu se pokazalo da kazne nisu dovoljno visoke.

"Stoga su iznosi prekršajnih novčanih kazni povećani sukladno Zakonu o prekršajima FBiH", istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je da će unaprijeđeni sistem osigurati dostavu svih pokazatelja u realnom vremenu, koji će biti dostupni odmah, a najduže u roku od pet minuta, na serveru Porezne uprave.

"Novi sistem rješava i pitanje evidentiranja prometa za one gospodarske subjekte i male poduzetnike koji imaju specifičan način prodaje dobara, kao što je prodaja na daljinu putem interneta (on-line). Ovaj način prodaje nije prepoznat u važećoj regulativi, što ostavlja prostor za malverzacije i prikrivanje prometa kao i ostavljanje kupca nezaštićenim", saopćeno je.

Omogućeno je i da građani budu neka vrsta kontrole jer će, na osnovu jedinstvenog koda svakog fiskalnog računa, moći kontrolirati valjanost dobijenog računa i sve uočene nepravilnosti prijaviti Poreznoj upravi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije