Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

6
Radiosarajevo.ba
Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

Skupština Kantona Sarajevo nedavno je usvojila Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS koji je donio niz značajnih izmjena u regulisanju ovih oblasti.

Kako je istaknuto iz Ministarstva odgoja i obrazovanja KS, kroz usvajanje tog jedinstvenog zakonskog akta za osnovno i srednje obrazovanje, uspostavljen je veći sklad između pravnih rješenja, što omogućava cjelovito uređenje pravnih instituta i mehanizama za realizaciju odgojno-obrazovnog rada u školama.

Novi Zakon značajno jača ulogu Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS, čime se dodatno institucionalno podržava unapređenje obrazovnog sistema i kvaliteta obrazovanja u kantonu.

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Zakonom je predviđeno da su redovne osnovne škole obavezne da organizuju produženi boravak učenika kao poseban oblik odgojno-obrazovanog rada, u skladu sa pedagoškim standardima i normativima, a koji može biti sufinansiran iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Predviđeno je obavezno školovanje do kraja srednjoškolskog obrazovanja te vođenje evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštitu učenika uz provođenje mjera odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana ne samo za učenike osnovnih škola, nego sada i za učenike srednjih škola.

Omogućeno je, izuzetno, iz razloga koje cijeni nastavničko vijeće škole u kojoj učenik traži preusmjeravanje na zanimanju III ili IV stepena, na zahtjev učenika/roditelja, učenik se može preusmjeriti na zanimanje istog stepena, nižeg stepena ili višeg stepena, i sa manjim prosjekom općeg uspjeha od 3,5 i nižom ocjenom vladanja.

Takođe, prepoznati su programi razmjene učenika, ugošćavanja učenika i programi za djecu i učenike iz dijaspore i iseljeništva te obaveza izrade posebnog programa koji će pomoći učenicima u cilju lakše tranzicije u nastavni plan i program Kantona Sarajevo.

Integrirani su programi namijenjeni nadarenim i talentiranim učenicima, učenicima sa teškoćama u razvoju i s invaliditetom koji su po principima inkluzije uključeni u redovne škole i učenicima povratnicima iz inostranstva, a prvi put prepoznata je 'Škola u bolnici' u srednjem obrazovanju za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju.

Prijedlog novog zakona: Himna BiH intonirat će se svakog prvog nastavnog dana u školama

Jasno je definisano šta podrazumijeva kurikulum, kurikulum u širem smislu, kurikulum u užem smislu te su predviđeni mehanizmi za uspostavu interne i eksterne ocjene kvaliteta odgojno- obrazovnog rada.

Definisano je da će Skupština, na prijedlog Vlade, u Budžetu KS osigurati minimalno 3,5 posto od ukupnih ostvarenih prihoda Budžeta KS prethodne godine bez: primitaka, namjenskih prihoda, vlastitih prihoda, transfera i donacija budžetskih korisnika. Navedena sredstva će se planirati za nabavku opreme, investiciono održavanje, materijal i sitan inventar te tekuće održavanje škola kao javnih ustanova.

Omogućen je besplatan javni prevoz za sve učenike, svih osnovnih i srednjih škola kao ustanova i kao javnih ustanova.

Obuhvaćen je interresorni pristup temi suzbijanja maloljetničke delikvencije i provođenje akcionih planova, prepoznavanje faktora rizika .

Posebnim aktom će se definisati profil i stručna sprema nastavnika čime će biti omogućeno rješavanje pitanja deficitamosti nastavnika te su prepoznata kontinuirana stručna usavršavanja svih radnika škole kao i licenciranje direktora.

Kako ističu iz Ministarstva, Zakonom je definisano obavezno praćenje nastavka obrazovanja učenika kojem je izrečena mjera "isključenje iz srednje škole", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak