Prijedlog novog zakona: Himna BiH intonirat će se svakog prvog nastavnog dana u školama

13
Radiosarajevo.ba
Prijedlog novog zakona: Himna BiH intonirat će se svakog prvog nastavnog dana u školama
Foto: Općina Novo Sarajevo / Učenici na času

Vlada Kantona Sarajevo je na glasanje dostavila prijedlog amandmana na Zakon o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju. Jedna od novina u zakonu je izvođenje himne Bosne i Hercegovine svakog prvog nastavnog dana u mjesecu.

Prema trećem amandmanu koji je uputila Vlada Kantona Sarajevo, mijenja se član 44. stav 6:

"Nastavna godina počinje intoniranjem državne himne i isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine. Državna himna se intonira i svakog prvog nastavnog dana u svakom mjesecu na početku prvog časa svake smjene u kojoj se realizira odgojno-obrazovni rad", navodi se.

Vodostaj Save od petka u naglom porastu, evo kako danas izgleda

Vodostaj Save od petka u naglom porastu, evo kako danas izgleda

U obrazloženju odluke, Vlada Kantona Sarajevo je istakla:

"Izmjenom stava (6) člana 44. podiže se svijest mlađim generacijama te razvija osjećaje ljubavi i privrženosti prema domovini. Ovim odgojno-obrazovnim pristupom učimo učenike da vole svoju domovinu, čuvaju kulturni identitet što predstavlja izazov u današnjem vremenu i zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost. Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini i pružanje prilike za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje učenika sa njihovim nasljeđem. Njegovanje patriotskih osjećanja i pripadnosti jednoj zemlji jeste nešto što je svojstveno svakom vremenu i predstavlja emotivnu povezanost sa domovinom."

Pitanje koje ostaje otvoreno jeste kako će roditelji reagovati na ovu odluku. Hoće li je vidjeti kao pozitivan korak ka jačanju zajedničkih vrijednosti i povezanosti unutar zajednice, ili će je okarakterisati kao potez političkog populizma?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije