Ustavni sud BiH: Hoće li dan RS biti ponovo neustavan

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH: Hoće li dan RS biti ponovo neustavan

Ustavni sud BiH danas bi trebao objaviti svoju odluku po zahtjevu devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

Također na dnevnom redu bi se trebala naći ocjena ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, devet delegata, Bošnjaka i Hrvata, u Vijeću naroda Republike Srpske potpisalo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi osporavanja Zakona o Danu RS-a, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, koja je ovoj instituciji predana 5. januara.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH) za ovu istu odluku CIK-a . Krišto je ranije izjavila da smatra da je ova odluka CIK-a potpuno suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima i suprotna Ustavu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak